Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Същински еудикоти (Core eudicots) Разред Saxifragales Сем. Crassulaceae (Дебелецови) Мраморен дебелец

Мраморен дебелец

Сем. Crassulaceae (Дебелецови)

Мраморен дебелец - изображение

Мраморен дебелец (Sempervivum marmoreum) представлява многогодишно, тревисто растение, което не притежава лечебни свойства, а само декоративна стойност. Класифицира се към семейство Дебелецови (Crassulaceae).

Устройство на мраморен дебелец

цвят на мраморен дебелецРастението се развива под формата на розетка с диаметър от 3 до 6 см. Във връхната си част листата се стесняват и биват покрити целите с власинки. Образува цветоносни стъбла с дължина около 30 см. На тях се разполагат цветовете с големина около 20 мм в диаметър, които се състоят от червеникави или розови венчелистчета. Цъфти в периода от юни до август месец.

Разпространение на мраморен дебелец

Местата по които расте билката обхващат площта от Италия до Украйна и от Унгария и Словакия до целия Балкански полуостров. У нас е разпространен предимно в планините ни, като расте на надморска височина до 2700 метра по скалисти места. За своето развитие обича южно изложение.

Приложение на мраморен дебелец

дебелец мраморен

Не са установени лечебни свойства на растението, поради което остава настрани от билките, които се класифицират към семейството от което е мраморният дебелец.

Видът не е защитен от Закона за биологичното разнообразие. Неговата употреба е изключително декоративна. Расте свободно и се разпространява със завидна скорост. Издържа на сурови условия на живот - почвени и климатични. Както други представители на семейство Дебелецови, може да прорастне и по покривите на сгради, особено пустеещи такива. Отглежда се в саксия; включва се в оформянето на алпинеуми, алеи и цветни бордюри.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://bgflora.net/families/crassulaceae/sempervivum/sempervivum_marmoreum/sempervivum_marmoreum.html
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD_%D0%B4%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%86
https://worldofsucculents.com/sempervivum-marmoreum/
https://en.wikipedia.org/wiki/Sempervivum_marmoreum
https://www.gardenersworld.com/plants/sempervivum-marmoreum-brunneifolium/
https://mountaincrestgardens.com/sempervivum-marmoreum-tokajense/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияОбразованиеСпециалистиСпорт и туризъмБотаникаЗдравни съветиЛайфстайл