Кичурка
ЯДЛИВА ГЪБА
Описание:
Гъбата има гугла/шапка, която в младо състояние е полукълбовидна, а развита е плоска, с диаметър около 5-8 см., сиво-кафява до кафява на цвят, в средата е по-тъмна. Ръбът е вълновидно извит, повърхността е гола и гладка.
Месото е меко, бяло, с приятен вкус и лека миризма.
Гъбата има ламели/пластини, които са прираснали към пънчето с помощта на зъбче и леко се спускат по него, широки, гъсти, в началото са бели, а по-късно стават сиво кремави. Споровият прах е бял на цвят.
Пънчето е цилиндрично, плътно, в младо състояние е белезникаво, а по-късно е светло охрено.
Разпространение:
Среща се в широколистните гори и парковете, както отделни екземпляри, така и на големи групи сраснали в основата си, през месеците от септември до началото на декември.
Предназначение:
Много добра ядлива гъба с отлични вкусови качества. Преди консумация се препоръчва гъбите да се изварят.
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
ЛЕЧЕБНАТА СИЛА НА ГЪБИТЕ - ЯН ЛЕЛЕЙ ДР. БИОМАСТЕР
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Подтип Agaricomycotina
- Клас Agaricomycetes
- Разред Agaricales
- Сем. Lyophyllaceae
- Гъби на фурна с лук и кашкавал
- Печени гъби с мащерка и чесън
- Гъбено песто с орехи и пармезан
- Кисело зеле с бели гъби и боб
- Пресни бели гъби
- Пица с гъби, сирена и чесън
- Печени гъби с пармезан и чесън
- Жулиен в легло от картофи
- Пресни оранжеви манатарки
- Постен овчарски пай с гъби
Коментари към Кичурка