Кичурка
ЯДЛИВА ГЪБА
Описание:
Гъбата има гугла/шапка, която в младо състояние е полукълбовидна, а развита е плоска, с диаметър около 5-8 см., сиво-кафява до кафява на цвят, в средата е по-тъмна. Ръбът е вълновидно извит, повърхността е гола и гладка.
Месото е меко, бяло, с приятен вкус и лека миризма.
Гъбата има ламели/пластини, които са прираснали към пънчето с помощта на зъбче и леко се спускат по него, широки, гъсти, в началото са бели, а по-късно стават сиво кремави. Споровият прах е бял на цвят.
Пънчето е цилиндрично, плътно, в младо състояние е белезникаво, а по-късно е светло охрено.
Разпространение:
Среща се в широколистните гори и парковете, както отделни екземпляри, така и на големи групи сраснали в основата си, през месеците от септември до началото на декември.
Предназначение:
Много добра ядлива гъба с отлични вкусови качества. Преди консумация се препоръчва гъбите да се изварят.
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Подтип Agaricomycotina
- Клас Agaricomycetes
- Разред Agaricales
- Сем. Lyophyllaceae
- Подправки, подходящи за използване при приготвянето на гъби
- Едра орешарка, Едра миризливка
- Пържени гъби със сметана и лук
- Как да съхраняваме печурките - част 1
- Свинско с гъби в сметана
- Ливадна виолетка
- Колко време да варим различните видове гъби?
- Гъби портобело
- Гъби с чушки и лук, задушени във вино
- Рижика, Обикновена млечница, Истинска млечница, Червена млечница, Риженка, Рижка, Рижейка и Рижийка
Коментари към Кичурка