Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Lamiales Сем. Oleaceae (Маслинови) Зимен жасмин

Зимен жасмин

Сем. Oleaceae (Маслинови)

Зимен жасмин - изображение

Зимен жасмин (Jasminum nudiflorum, Winter jasmine) представлява широколистен, цъфтящ храст, който се класифицира към семейство Маслинови (Oleaceae). Благодарение на своите цветя, които цъфтят от края на зимата до началото на пролетта, то е наречено "Yingchun" на китайски език, което означава "цветът, който приветства пролетта". Jasminum nudiflorum се оценява от градинарите като едно от малкото растения, които цъфтят през зимните месеци.

Устройство на зимен жасмин

храст зимен жасминВидът израства до 3 метра височина и диаметър (широчина). Развива извити зелени клони и срещуположно разположени по тях, висящи, тъмнозелени листа. Всяко листо е разделено на три овални, продълговати листовки с дължина около 3 см. Както подсказва името му, в Северното полукълбо зимният жасмин цъфти от ноември до март месец. Самотните цветя, които се появяват на голите стъбла (оттук и латинското "nudiflorum", буквално преведено означава "голо цвете"), имат шест венчелистчета и са ярко жълти и по-рядко бели, с големина в диаметър около 2,5 см, появяващи се в листните легла преди разлистването на храста. След цъфтежа на зимния жасмин, започва листното му оформяне.

Разпространение на зимен жасмин

цветове на зимен жасминРодина на растението е Китай. То е широко култивирано като декоративен вид и е обявен за натурализиран такъв във Франция и на някои места в САЩ (Тексас, Оклахома, Джорджия, Тенеси, Мериленд и Ню Джърси). Харесва пълно слънце или частична сянка за своето развитие и е издръжливо растение на почвени и климатични промени. Редовното му подрязване осигурява плътност на храста и по-добър цъфтеж.

Използваема част на зимен жасмин

Употребява се цялото растение с декоративна цел. Медицинското му приложение предстои да бъде уточнено.

Химичен състав на зимен жасмин

Веществата, които се съдържат в растението не са проучени. Ароматни такива се излъчват от неговите цветове.

Лечебни свойства и приложение на зимен жасмин

зимен жасмин в саксияЦъфтежът на растението през сезон, в който се наблюдава оскъден такъв от други растителни видове, зимният жасмин е изключително подходящ за декорация в градината, на терасата, верандата и други подобни места в дома. Много добре се разтила по тераси и стени и като очертание на пътеки и алпинеуми. Може да се отглежда и като бонзай. Подходящо растение е за каскадна декоративна растителност, поради "плачещият" му растеж - гъвкавостта на клоните му осигурява възможност за придаване на различни форми на жасминовия храст. Поради тези свои употреби, зимният жасмин е получил престижната награда за градински заслуги на Кралското градинарско дружество.

каскаден растеж на зимен жасминДобър стабилизатор e на почвата при стръмни брегове, постигайки и добри сенчести позиции. Широкото разположение на клоните на зимния жасмин дава добро земно покритие. За тази цел растенията трябва да са засадени на разстояние около 1,8 метра едно от друго.

С медицинска насоченост е посочено само едно свойство на растението - потогонно. За неговото доказване и начин на включване на този вид жасмин като лечебно растение в медицината, са необходими още изследвания и конкретизиране.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Jasminum_nudiflorum
http://www.missouribotanicalgarden.org/PlantFinder/PlantFinderDetails.aspx?kempercode=a152
https://plants.ces.ncsu.edu/plants/all/jasminum-nudiflorum/
https://www.gardenia.net/plant/Jasminum-Nudiflorum-Winter-Jasmine
https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Jasminum+nudiflorum
https://practicalplants.org/wiki/Jasminum_nudiflorum

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноРецепти