Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Fabales Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови) Бутеа суперба, Квао круа данг

Бутеа суперба, Квао круа данг

Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови)

Бутеа суперба, Квао круа данг - изображение

Бутеа суперба, Квао круа данг (Butea superba, Kwao Krua Dang, Red Kwao Krua) е лоза, която расте в Индия, Китай, Виетнам и Тайланд. Нейните корени се използват като лекарство. Класифицира се към семейство Бобови (Fabaceae).

Известна е и като "подмладяващата билка". За съжаление, съществуват малко научни доказателства за ефективността й като естествен сексуален подобрител. В допълнение, може да се наблюдава и проява на странични ефекти, свързани с нейната употреба.

Устройство на бутеа суперба

бутеа суперба

 

Лозата достига до 25 метра дължина. Голямо, вечнозелено и катерливо растение е, развиващо стъбло до 20 см в диаметър. Притежава свойството да пълзи и да се увива около големи дървета. Всеки нейн клон разполага с три листа.

 

 

 

 

корени на бутеа суперба

 

Дългите корените на растението са заровени в земята, подобно на корените на сладкия картоф. Растейки, те придобиват форма на слонски бивни. При разрязване се установява тяхната влакнеста структура и се отделя червеникав сок.

 

 

цвят на бутеа суперба

 

 

Цветовете й са жълтеникаво-оранжеви, с неправилна форма. Образува плод шушулка, който съдържа семена. Те заедно с корените са размножителните органи на растението.

 

 

Разпространение на бутеа суперба

Родина на бутеа суперба е Тайланд. Както вече бе споменато тя расте и в Индия, Китай и Виетнам.

Използваема част на бутеа суперба

Употребява се коренът на билката.

Химичен състав на бутеа суперба

Корените на растението съдържат флавоноиди и флавоноидни гликозиди, стеролни съединения, включително β-ситостерол, кампестерол и стигмастерол, органична киселина, бутесуперин А и B, медикарпин, формононетин, прунетин, 3,7,3 трихидрокси-4'-метоксифлавон, 3,5,7,3 ', 4'-пентахидрокси-8-метокси-флавонол, даидзеин и генистеин, коуместрол, процианидин В2 и В5, епикатехин.

Лечебни свойства и приложение на бутеа суперба

Някои изследвания сочат, че вещества в растението действат като хормони върху половата система - т.е. то се явява източник на андрогенни съединения. Мъжете в Тайланд използват бутеа суперба с цел подмладяване и засилване на либидото. В местата на нейното разпространение се приема за афродизиак.

Свойства на бутеа суперба:

  • андрогенен ефект и антиестрогенна активност;
  • подобрява ерекция;
  • увеличава количеството и подвижността на сперматозоидите;
  • увеличава растежа на косата;
  • действа имуностимулиращо.

Билката се използва при проблеми със сексуалната активниост (липса на интерес към сексуалните контакти, еректилна дисфункция и др.), болезнено или затруднено уриниране, треска, диария.

При изследване на андрогенните ефекти на билката са установени и класическите признаци на директно андрогенно активиране - увеличение на чернодробните ензими, растеж на мъжките полови органи, намаляване на нивата на тестостерон в серума (най-вероятно, дължащо се на негативна обратна връзка).

Употребата на бутеа суперба може да доведе до хиперандрогенемия. За изследователите това явление е изключително интересно, поради това че е провокирано от външен източник, а не е плод на хормонални зависимости в самото тяло.

квао круа дангУчени от Тайланд провеждат изследвания относно влиянието на билката върху организма на животински модели в случая плъхове. Те подготвят водни разтвори с прах от корена на бутеа суперба в различни концентрации и третират с тях плъхове в продължение на 90 дни, като на всеки 30-ти ден вземат кръвни проби от животните. В края на експеримента, изследователите са открили, че плъховете, които получават високи дози Butea superba имат големи далаци и понижени серумни нива на тестостерон. Наблюдавани други промени в химичния състав на кръвта, са били повишение на алкалната фосфатаза и аспартат аминотрансферазата, които са признаци на токсичност, засягаща жлъчния мехур и червените кръвни клетки.

Отново в научни изследвания със женски плъхове, се установява, че тази билка оказва антиестрогенни ефекти. При овариектомирани плъхове, ниски дози Butea superba води до увеличаване на броя на маточните жлези, както и до увеличаване на дебелината на маточната стена. При плъхове с непремахнати яйчници се представят същите резултати, но при третирането им с по-високи дози от билката. Учените също така установяват, че серумните нива на лутеинизиращият хормон са се увеличили, което може да е допринесло за увеличаването на теглото на матката, както и на редица жлези в животинските организми и от двете експериментални групи.

Странични ефекти от употребата на бутеа суперба:

Установено е, че билката оказва странични ефекти върху организма - поведенчески и относно химичния състав на кръвта. По проблема няма достатъчно доказателства и яснота защо това се случва, въпреки положителните стимулиращи свойства на бутеа суперба върху сексуалната функция на индивида.

Начин на приложение:

Билката се прилага традиционно в доза от 100 до 250 мг на ден, задължително под лекарски контрол, поради все още недостатъчно изяснените странични ефекти от нейната употреба.

Други приложения на бутея суперба:

смола от бутеа супербаРастението се прибира от дивата природа за местно използване като източник на влакна, смола и багрилно вещество. Получената от кората смола (сок) има стипчив вкус. Тя се излъчва от пукнатини и рани в кората на растението, като се втвърдява и придобива рубинено червен цвят и чуплива консистенция. Съдържанието на танин в смолата определя употребата й като локално адстрингентно средство в медицината. Притежава стягащо венците действие, като се разтваря идеално във вода и се използва за изплакване на устната кухина. Освен като лекарство се употребява и като оцветител.

Настойки от цветята на квао круа данг се използват също като багрилни вещества. Когато се прилагат на памучни тъкани, предварително са импрегнирани с разтвор на стипца, при което се получава добър ярко жълт цвят. Той може да се алкализира за постигане на червеникаво-оранжево багрило.

Жилави влакна се получават от младите клони на квао круа данг. Дървесината е пореста и фиброзна.

Внимание!

Не трябва да се използва от мъже под 25-годишна възраст и пациенти с диагноза хипертония, тумор на простатата или доброкачествена простатна хиперплазия.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛюбопитноБотаникаХрани и ястияЗдравни съветиРецептиЛайфстайлФизиологияПсихологияСнимкиИсторияХранене при...ИзследванияНовиниЛеченияОрганизацииСпортАлт. медицинаМикробиологияТестовеДиетиСпециалистиНормативни актовеПроизводителиСоциални грижи