Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Rosales Сем. Ulmaceae (Брястови) Английски бряст

Английски бряст

Сем. Ulmaceae (Брястови)

Английски бряст - изображение

Английски бряст (Ulmus procera, English elm) представлява голямо, листопадно дърво, чийто цветове се използват за създаване на един от 38-те цветни еликсира на д-р Бах. Принадлежи към семейство Брястови (Ulmaceae). Живее повече от 100 години, като са известни и видове, които са на възраст от 400 години.

Устройство на английски бряст

листа на английски брястТози вид бряст израства на височина от 15 до 35-40 метра. Кората му е тъмно кафява, груба и напукана. Издънките му прорастват свободно от основата на стъблото. Клоните са къси и покрити с власинки. Развива яйцевидни, заострени в единия край и космати пъпки. Листата на дървото са кръгли до овални, назъбени, с грапава, космата повърхностна структура и дължина 4-9 см. Новопоявилите се растителни единици са винаги покрити с мъх.

плодове на английски бряст

 

Цъфти от февруари до март месец, а семената му узряват от май до юни. Цветовете са хермафродитни (имат мъжки и женски плодни органи) и се опрашват от вятъра. Висят на пискюли и са оцветени от тъмно розово до червено. Появяват се преди английският бряст да развие листната си маса. Не всяка година брястът цъфти обилно.

 

плодове на английски бряст

 

 

Плодовете са малки, обвити в горната си част от тънко, подобно на хартия крило. То улеснява разпространението им от вятъра.

 

 

 

дървесина на английски бряст

 

В средата дървесината на този вид бряст е тъмно кафява, а в периферията има бледа линия. Пръстените на растежа по нея са неясни, а текстурата й е груба.

 

 

Разпространение на английски бряст

разпространение на английски брястРодният ареал на разпространение на вида обхваща северните части на Западна и Южна Европа, включително Великобритания. В Англия се смята, че е въведен от колонизаторите. Пренесен е и в САЩ и Канада заради своята красива форма и обагрени в златисто листа през есента.

Расте по живи плетове, пътища и в горски райони.

Дърветата са атрактивни и величествени, като в миналото доминирали по брой в английската провинция, развивайки се на богати почви. Те са били засаждани като декоративни дървета и имат редица подвидове и хибриди. Масово засаждане на вида е наблюдавано в края на 18-ти век.

Английски брястове са били значително намалени, заедно с холандския бряст, поради заболяване през 1960 и 1970-те години, което убива над 20 милиона дървета. Сега той се установява, само от време на време, в живи плетове или гористи местности.

Използваема част на английски бряст

Плодовете, вътрешният слой на кората и листата са употребяемите части на растението.

Химичен състав на английски бряст

Плодовете съдържат около 34,4% протеин, 28,2% мазнини, 17% въглехидрати, 5% пепел.

Лечебни свойства и приложение на английски бряст

Свойства на английския бряст:

  • адстрингентно;
  • облекчаващо;
  • диуретично;
  • противовъзпалително;
  • като цветен еликсир на д-р Бах;
  • стимулиращо заздравяването на раните;
  • тонизиращо;
  • протективно на кожата.

Английският бряст се използва за направата на хомеопатично лекарство и вода за уста. Хомеопатично лекарство се приготвя от вътрешната кора. То има стягащо действие и се използва за лечение на екземи.

Изсушената вътрешна кора притежава противовъзпалително, стягащо, успокояващо, леко диуретично, тонизиращо и ранозаздравяващо действие. Тя се използва вътрешно и външно за лечение на диария, ревматизъм, рани, хемороиди, като вода за уста при язви в устната кухина. Сок от английски бряст се употребява за лечение на плешивост. Листата са със стягащи свойства. Приготвени на прах, те се включват в лечението на хемороиди. С отвара от билката се лекуват кожни заболявания.

английски брястАнглийският бряст, както вече бе споменато, е едно от растенията, от които се приготвя цветен еликсир на Бах. Препоръчва се на хора страдащи от "случайни чувства на неадекватност", "униние" и "изтощение от стремежа към съвършенство".

Приготвянето на цветния еликсир на Бах от английски бряст се извършва по следния начин: берат се цветове по възможност от различни дървета, наситняват се заедно с клончестата им част и се поставят в тенджера с вода. Посредством кипене на цветната маса от нея се извличат полезните съставки за еликсира. Той е полезен за хора, които се сблъскват с повече задължения и отговорности, отколкото до даден момент. Поставени в такава ситуация те се плашат и имат чувството, че няма да се справят с допълнителните задачи, въпреки че до момента са се справяли идеално със задълженията си. В такова състояние попадат предимно хора, които са на ръководни постове в работата си. Те са компетентни, имат достатъчно вяра в себе си и са абсолютно в състояние и желание за справяне в различни видове ситуации. Независимо от това, когато тези хора се занимават с добавени задължения или са обременени с допълнителна отговорност, те изведнъж биват обсебени от мисли какво ли другите очакват от тях. В такива ситуации понижават самочувствието си, започват да се чувстват обезсърчени и има опасения по отношение на тяхната правоспособност да управляват.

Изведнъж те се оказват с чувството, че са претоварени, претрупани и е нетипично за тях състоянието да не се справят с отговорностите. Индивидът в такова състояние се чувства обезпокоен, уморен, нервен, уплашен от множеството отговорности, обезнадежден, разочарован. Макар и да е гледал оптимистично в бъдещето сега се страхува, сблъсквайки се с огромни задължения. Умът му е зает с това, че няма начин да се справи, не вижда решение на задачите, че не е в състояние да преодолее предизвикателствата и да поеме отговорностите. Това е момента когато цветният еликсир от английски бряст е необходимото средство за възстановяване на доверието им в себе си и оптимистичното им мислене, както и да напомня на такива хора за техните способности.

Цветният елексир на Бах е подходящ и за хора, които се вглъбяват в подробностите на задачите в работата им и не успяват да ги погледнат всеобхватно и да планират най-подходящият им начин за изпълнение и завършване. В такива ситуации личността евентуално може да се загуби в подробности и има чувството, че не е била в състояние да направи реален напредък в изпълнението на задачата.

Английският бряст в кулинарията:

Младите листа могат да се използват варени, като едно приятно допълнение към смесена салата. Така приготвени те имат лепкава текстура. От листната маса се приготвя и чай. Вътрешната кора също може да се консумира варена, като и тя има лепкава текстура. Също така може да бъде изсушена, смляна на прах и така използвана като сгъстител в супи или прибавяна към брашно за хляб. Незрелите плодове могат да се консумират сурови, като оставят един приятен, освежаващ вкус и миризма в устата.

Други употреби на бряста:

Влакната от вътрешната кора на бряста се отделят много трудно и се използват за плетене на рогозки и въжета. От същата нея се получават танини и багрило, използвано за оцветяване на различни материали. Дървесината на English elm е много издържлива на влага и във вода. Тя е твърда и еластична, издържаща на износване и третиране и със солена вода. Затова се използва за направата на водопроводни тръби, части от корпуса на кораби, джанти, дървени главини на колела. От нея може да се произведе добър декоративен фурнир, мебели, седалки, столове и др. Тя е много добра и за огрев.

Листата на английският бряст се наситняват и се използват като фураж за добитъка.

бонзай от английски бряст

 

Този вид бряст може да се размножава със семена. При подходящи почвени условия те покълват за няколко дни. Могат да се засаждат и в големи саксий, като там възможност за растеж имат до 2 години, след което трябва да се пренесат на земята. Английският бряст се отглежда и като дърво-бонзай. Най-старото такова растение е на 40 години.

4.3, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛеченияЗдравни съветиЛюбопитноНовиниСоциални грижиДиетиПсихологияАлт. медицинаСнимкиСпортТестовеИсторияЛайфстайлСпециалистиХранене при...АнкетиФизиология