Анасонова миризливка, Анасонка
ЯДЛИВА ГЪБА
Описание:
Гъбата има гугла/шапка, която в младо състояние е полукълбовидна, а развита е плоска с малка гърбичка в средата до вдлъбната, с диаметър около 4-10 см. Цветът варира в няколко гами - синьо-зеленикава, сива, маслиненозелена, а на старите екземпляри - избледнява. Ръбът отначало е подвит навътре, след това е изправен, вълновиден и извит нагоре при по-старите екземпляри. Кожицата е гладка и гола.
Месото е тънко, плътно, белезникаво със сладникав вкус и силна миризма на анасон.
Гъбата има пластини, които са прираснали към пънчето и се спускат надолу по него. Те са редки, широки, белезникави на цвят или с цвета на гуглата. Споровият прах е бял на цвят.
Гъбата има пънче, което е цилиндрично, предимно с извита разширена основа, почти голо, с цвят като на гуглата, плътно, като при по-старите екземпляри е с гъбеста сърцевина.
Разпространение:
Гъбата се среща в широколистни, иглолистни и смесени гори, на групи или единично, често се появява в големи количества, от средата на лятото до началото на зимата - през месеците от юли до октомври.
Предназначение:
Много добра ядлива гъба, има много добри вкусови качества. Използва се заедно с други гъби, поради силния аромат, в свежо състояние или сушена (като подправка).
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
АНЕТОЛ солуцио 5 г
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Подтип Agaricomycotina
- Клас Agaricomycetes
- Разред Agaricales
- Сем. Tricholomataceae
- Подправки, подходящи за използване при приготвянето на гъби
- Ливадна виолетка
- Рижика, Обикновена млечница, Истинска млечница, Червена млечница, Риженка, Рижка, Рижейка и Рижийка
- Пържени гъби със сметана и лук
- Колко време да варим различните видове гъби?
- Едра орешарка, Едра миризливка
- Свинско с гъби в сметана
- Зимна припънка, Зимненка
- Гъби портобело
- Виолетка, Боровинка, Синьовица
Коментари към Анасонова миризливка, Анасонка