Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Подтип Agaricomycotina Клас Agaricomycetes Разред Agaricales Сем. Tricholomataceae Анасонова миризливка, Анасонка

Анасонова миризливка, Анасонка

Сем. Tricholomataceae

Анасонова миризливка, Анасонка - изображение

ЯДЛИВА ГЪБА

Описание:

Гъбата има гугла/шапка, която в младо състояние е полукълбовидна, а развита е плоска с малка гърбичка в средата до вдлъбната, с диаметър около 4-10 см. Цветът варира в няколко гами - синьо-зеленикава, сива, маслиненозелена, а на старите екземпляри - избледнява. Ръбът отначало е подвит навътре, след това е изправен, вълновиден и извит нагоре при по-старите екземпляри. Кожицата е гладка и гола.

Месото е тънко, плътно, белезникаво със сладникав вкус и силна миризма на анасон.

Гъбата има пластини, които са прираснали към пънчето и се спускат надолу по него. Те са редки, широки, белезникави на цвят или с цвета на гуглата. Споровият прах е бял на цвят.

Гъбата има пънче, което е цилиндрично, предимно с извита разширена основа, почти голо, с цвят като на гуглата, плътно, като при по-старите екземпляри е с гъбеста сърцевина.

Разпространение:

Гъбата се среща в широколистни, иглолистни и смесени гори, на групи или единично, често се появява в големи количества, от средата на лятото до началото на зимата - през месеците от юли до октомври.

Предназначение:

Много добра ядлива гъба, има много добри вкусови качества. Използва се заедно с други гъби, поради силния аромат, в свежо състояние или сушена (като подправка).

Още по темата:

3.3, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаРецептиЗдравни съветиСнимкиЛайфстайлНовиниЛюбопитноХранене при...ДиетиНормативни актовеХрани и ястияСъставкиПсихологияПроизводителиИсторияКлинични пътекиАлт. медицина