Начало Медицинска енциклопедия Анатомия Органи и системи Сетивни органи Орган на зрението - око Очна ябълка Иридо-корнеен ъгъл

Иридо-корнеен ъгъл (Angulus iridocornealis)

Иридо-корнеен ъгъл (Angulus iridocornealis) - изображение

Мястото, на което роговицата преминава в склерата, а ирисът в цилиарното тяло, се означава като иридо-корнеен ъгъл (angulus iridocornealis). Иридо-корнеалният ъгъл е известен още като преднокамерен ъгъл (angulus camerae anterior).

Предната стена на иридо-корнеалния ъгъл се образува от роговицата и границата и със склерата, като на това място се образува вътрешната склерена бразда. Там се различават преден пръстен на Schwalbe, инцизура и заден пръстен на Schwalbe (склерена шпора). Предният пръстен на Schwalbe е мястото, където свършва Десцеметовата мембрана. Двата края на инцизурата са свързани с рехава трабекуларна тъкан (trabeculum iridocorneale). влакната, които образуват трабекулума, затварят пространства, които са покрити с ендотел. По този начин трабекуларните влакна образуват един многослоен филтър, в дълбочината на който порите стават все по-фини. Външната стена на трабекулума участва в изграждането на Шлемовия канал, който представлява венозен синус, свързан с интра- и еписклерената съдова мрежа чрез тънки съдове-колектори.

Предната част на цилиарното тяло оформя върха на иридо-корнейния ъгъл, а задната стена се образува от ириса.

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория