Начало Медицинска енциклопедия Анатомия Ембриология Специална ембриология Ембрионално развитие на кожата Ембрионално развитие на потните жлези

Ембрионално развитие на потните жлези

Ембрионално развитие на потните жлези - изображение

Потните жлези се появяват за пръв път около 20-та седмица като пролифериращи зачатъци на герминативния епидермален слой. Зачатъците проникват в дълбочината на дермата и образуват силно извити, неразклонени тубули. Централните клетки на тубулите дегенерират, за да образуват тубуларния лумен, а периферните клетки изграждат вътрешния слой секретиращи и миоепителни клетки.

Секреторните клетки чрез мерокринна секреция отделят потта, чието изтласкване се регулира от миоепителните клетки, инервирани от симпатикови нервни влакна. Потните жлези са разположени по повърхността на цялото тяло с изключение на зърната на млечните жлези. Големите потни жлези се развиват от епидермалната покривка на космените фоликули, непосредствено над мастните жлези в областта на подмишничните ямки и ареолите на млечните жлези.

Специфични апокринни жлези се развиват във връзка с космените фоликули. Първоначално се засяга цялото тяло, но в последните месеци от развитието те се запазват само в областите на подмишничните ямки, пубисната област, препуциум, скротум и малките срамни устни. В тези участъци на кожата жлезите секретират субстанции, модифицирани от бактериална активност и притежаващи специфична миризма. Жлезите са силно нагънати и приемат тубуларна форма. Отделят секрета си чрез апокринна секреция с разрушаване на върховата част на клетките. Тяхната функционална годност се проявява през пубертета и се засилва по време на сексуална активност.

0.0, 0 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияФизиология