Начало Медицинска енциклопедия Анатомия Ембриология Специална ембриология Ембрионално развитие на кожата Ембрионално развитие на мастните жлези

Ембрионално развитие на мастните жлези

Ембрионално развитие на мастните жлези - изображение

Мастните жлези произвеждат мастното покритие на кожата и космите. Развиват се като дивертикули на епидермалната покривка на космения фоликул около четири седмици след образуването на епидермалния космен зачатък. В някои участъци на неокосмената кожа като препуциума на главичката на пениса и малките срамни устни, мастните жлези се развиват самостоятелно от епидермални клетки, навлизащи в дълбочина към дермата.

Зачатъците на мастните жлези пролиферират в дълбочината на дермата и развиват отводни каналчета, в периферията, на които се образуват секреторни ацини. Ацините секретират чрез холокринен механизъм, при който настъпва деструкция на самите ацини. Те се заместват постоянно от базални епидермални клетки, които се преобразуват в нови ацини.

Развити мастни жлези се появяват по кожата на лицето през 6-ия месец от развитието. През плодовия период жлезите функционират активно и отделената мазнина, примесена с олющени епидермални клетки и клетки на разрушаващата се перидерма, изгражда своеобразно мастно-водно протективно покритие на кожата на плода, означено като vernix caseosa. След раждането настъпва известна инактивация на мастните жлези, като в пубертета активността на жлезите отново се засилва, обусловена от раздвижване и активната роля на половите хормони.

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияФизиология