Начало Медицинска енциклопедия Анатомия Ембриология Специална ембриология Ембрионално развитие на кожата Ембрионално развитие на космите

Ембрионално развитие на космите

Ембрионално развитие на космите - изображение
Първите космени фоликули се забелязват по ръбовете на миглите, клепачите, горната устна и брадичката в края на 2-ия месец. В другите области на кожата, космените фоликули не се появяват преди 4-тия месец, а повечето от тях се проявяват през 5-ия месец, като нови космени фоликули не се развиват след раждането.

Във всеки индивид се развиват около 5 милиона космени фоликули. Различната концентрация на космените фоликули в някои области у мъжа и жената зависи от половите хормони.

Косменият фоликул се появява като малък космен зачатък от ектодермални клетки в базалния слой на двуслойния зародишев епидермис. По-нататъшното му развитие се индуцира от околните дермални клетки. Започващата пролиферация на космения зачатък образува пръчкоподобни структури, потъващи в подлежащия епидермис. В дермиса долния край на всяка пръчкоподобна структура се разширява кълбообразно, а под нея се образува малко хълмче - дермална папила. Четири седмици след прорастванети на космения зачатък, дермалната папила се инвагинира в разширения му край. Така епидермалните слоеве образуват епидермалната коренова обвивка, а диференциращия е от дермалната папила мезенхим - дермалната коренова обвивка. С изключение на миглите и веждите, дермалната коренова обвивка на космения фоликул е свързана със снопче от гладкомускулни клетки, образуващи m. arrector pili.

Слоят на пролифериращата ектодермална обвивка на космения фоликул над нивото на дермалната коренова обвивка се означава като герминативен матрикс и изгражда космения ствол. Стволът на косъма израства чрез оформения от космения фоликул канал. Оцветяването на космения ствол зависи от количеството пигмент, образувано от меланоцитите на космената колбичка и усвоено от повърхностно разположените кератиноцити. Епидермалните клетки, постилащи космения канал, образуват вътрешната и външната обвивка на космения корен.

Първата генерация косми са тънки и непигментирани, като през 12-та седмица започват да образуват т. нар. lanugo. Те загиват преди раждането и се заместват от по-груби косми в перинаталния период. По време на пубертета повишеното ниво на половите хормони причинява заместване на по-нежните косми в определени области на тялото с по-груби (на пример в подмишничните ямки и пубисните области при двата пола или лицето, гръдния кош и гърба при мъжете).

Конгениталната алопеция е вродена аномалия, свързана с ембрионалното развитие на космите. Може да се наблюдава като самостоятелен дефект или да бъде свързана с други заболявания. Недоразвитието на космените фоликули е основната първопричина за този дефект. В някои случаи се касае за израстването на непълноценни косми.

Прекаленото окосмяване или хипертрихозата се наблюдава при екцесивно развитие на космени фоликули или перзистиране на нормално дегенериращи фоликули през перинаталния период. Хипертрихозата може да бъде генерализирана или локално проявена по раменете и гърба. Локализираната хипертрихоза в долната част на гърба е често свързана със заболяването спина бифида.

3.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияФизиология