Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти Здраве от природата Студ и топлина помагат на болните стави

Студ и топлина помагат на болните стави

Студ и топлина помагат на болните стави - изображение

Криотерапията представлява лечение със студ, прилага се най-често при травми, изкълчвания, артрит, подагрозен пристъп, когато са в остра фаза. Използва се и за отпускане на спастични мускули в слединсултно състояние, когато те са твърди и трудноподвижни.

Блокчето лед се слага направо върху кожата или през плик. Ефектът понякога е изненадващо бърз, обясняват лекари. Ледът стои не повече от 5-6 минути, слага се по няколко пъти на ден. След травми лечението продължава около 72 часа. Понякога криотерапията се съчетава и с обезболяващи токове, използващи се във физиотерапията.

Човек може да си слага лед и сам вкъщи, но трябва да е наясно с противопоказанията. По принцип всички физиотерапевтични методи, сред които мануална терапия, кинезитерапия, балнеолечение, криотерапия, парафинолечение, действат отрицателно при рак, защото ускоряват развитието му. Лечението със студ не трябва да се използва и при остри инфекциозни болести. То е противопоказно и при хора, които развиват алергия от студа - правят отоци, мехури, изприщват се.

Парафинолечението е терапия, която залага на загряването. Използва се нагрят докъм 42 градуса парафин, който се поставя върху найлон и се обвива по профила на ставата, която пък се покрива с одеяло. Работи се именно с парафин, защото е пластичен и изстива бавно. Парафинолечението също е подходящо при проблеми със ставите, но когато те са хронични, а не в остра фаза. Затопленият парафин разширява кръвоносните съдове и отпуска мускулатурата. Ефектът обаче не се появява веднага, а трябва да се изчака известно време. Парафинолечението трябва да се практикува внимателно, защото ако стане прегряване, може да се наруши нормалният ход на кръвоснабдяването.

Парафинолечението е противопоказно при хора, които страдат от повишена функция на щитовидната жлеза, от туберкулоза или други остри инфекциозни заболявания. Затова, преди да се пристъпи към лечение със студ или топлина, трябва да се изясни състоянието на пациента.

За Framar.bg: списание Здраве от природата

Още по темата:

3.9, 10 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЛеченияЗдравни съветиСпортНовиниЛюбопитноСнимкиЕ-тата в хранитеЛайфстайлРецептиСпорт и туризъмАнкети