Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Цели медицински системи Лечение с хомеопатия Лечение на пърхот с хомеопатия

Лечение на пърхот с хомеопатия

Лечение на пърхот с хомеопатия - изображение

Пърхотът е често срещано, хронично състояние, което се характеризира с лющене на кожата на скалпа. Пърхотът не е заразен или опасен, но обикновено предизвиква неудобство и понякога трудно да се лекува.

Причините за поява на пърхот може да са различни:

Раздразнена, мазна кожа (себореен дерматит). Това състояние, което е една от най-честите причини за пърхот, се характеризира със зачервена, мазна кожа, покрита с бели или жълтеникави люспи. Себорейният дерматит може да засегне скалпа и други области, богати на маслени жлези, като вежди, страничните области на носа и гърбовете на ушите, гръдната кост (гръдната кост), зоната на слабините, а понякога подмишниците.

Лоша хигиена на косата - недостатъчното измиване на косата с шампоан, мазнините и кожните клетки от скалпа могат да се натрупат, причинявайки пърхот.

Маласезия и пърхотДрождеподобна гъбичка (маласезия) - гъбичката Маласезия може да се открие върху скалпа на повечето възрастни. Но при някои тя води до раздразнение на скалпа и може да причини разрастване на клетките на кожата, които впоследствие умират и падат, изглеждайки като бели люспи в косата или върху дрехите.

Суха кожа - прекалено суха кожа на скалпа също може да е вероятна причина за пърхот. В този случай, обаче, зачервяване или възпаление рядко се среща. Много вероятно в този случай е, освен по скалпа, суха кожа да се наблюдава и в други части на тялото, като например краката и ръцете си.

Чувствителност към продуктите за грижа за косата (контактен дерматит). Понякога чувствителността към определени съставки в продуктите за грижа за косата или боите за коса може да предизвика зачервяване, сърбеж и лющене на скалпа.

В повечето случаи симптомите на пърхот лесно се забелязват и разпознават: бели, мазни на вид люспи, които се забелязват в косата, а понякога и върху раменете, евентуално сърбящ скалп. Състоянието може да се влоши през есента и зимата, когато отоплението в закритите помещения може да допринесе за по-силното омазняване на скалпа и да се подобри през лятото.

Рискови фактори за поява на пърхот

Почти всеки човек може да има пърхот, но някои фактори могат да Ви направят по-податливи към появата му. Такива са:

Възраст. Пърхотът обикновено започва в млада възраст и продължава през средна възраст. Това не означава, че възрастните хора не получават пърхот. За някои хора проблемът може да бъде за цял живот.

Мъжки пол. Тъй като повече мъже имат пърхот, някои изследователи смятат, че мъжките хормони могат да имат отношение към появата му.

Мазна коса и скалп. Гъбичката Маласезия се храни с мастните секрети по скалпа, поради тази причина, наличието на прекалено мазна кожа и коса предразполага към появата на пърхот.

Заболявания. По причини, които не са напълно изяснени, хора с неврологични заболявания, като болестта на Паркинсон, са по-склонни да развият себореен дерматит и пърхот. Така също хората с ХИВ инфекция или тези, с компрометирана имунна система от други условия.

Лечение на пърхот с хомеопатия

Бели гранули в стъклено шише и цветеХомеопатията може да бъде ефективна за лечението на пърхот. Характерно за хомеопатичното лечение е, че се фокусира едновременно върху патологичното състояние и личностните качества, поради което хомеопатичните лекарства се избират след обстоен, индивидуален преглед и анализ, включващ медицинската история на пациента, предразположеност/чувствителност, физически и психически особености. Някои от най-често прилаганите хомеопатични лекарства срещу пърхот са:

Туя оксицденталис – бял, лющещ се пърхот; мазна кожа на лицето; склонност към говорене; добро чувство за хумор; сърбеж по тила. 

Натрум муриатикум – пърхот, съпроводен с мазен скалп, сърбеж и парене около космените фоликули; алопеция; екзема; зачервена и възпалена кожа на скалпа; влошаване на състоянието при прием на повече солени храни; отслабване, загуба на тегло при нормално хранене.

Калиум сулфурикум – наличие на жълтеникави люспи по скалпа, с усещане за парене на скалпа, влошаване в топло помещение и подобрение на хладно и на открито. 

Фосфорус – сърбеж по кожата на главата, пърхот, падане на косата на големи кичури; единични плешиви петна; подходящо за високи и слаби хора със сангвиничен темперамент, светла кожа, руса или червеникава коса; бързи възприятия, чувствителност; анемия.

Карбонеум сулфуратум – хронични кожни заболявания с усилен сърбеж; полезен при пациенти склонни към злоупотреба с алкохол; чувствителност към студено. 

Сулфур – сух скалп, падане на косата; усилване на сърбежа през нощта и болезненост при чесане; повишена нервност; повишена чувствителност на кожата към атмосферни промени; слаби и прегърбени хора; лоша хигиена. 

Амониум муриатикум – сърбеж по кожата на главата, пърхот, падане на косата на големи кичури; по-пълни и бавни хора; наличие на по-голямо количество мазнини в горната половина на тялото и тънки крака.

Ликоподиум – падане на косата; екзема; мазна кожа зад ушите; дълбоки бръчки по челото; преждевременно отпадане и побеляване на косата; влошаване от затопляне и след събуждане; облекчение от приложение на студ; слабо телосложение.

Мезереум – бели люспи и корички по скалпа; повишена чувствителност към студ; изтръпване на част или на целия скалп; парене, сърбеж, смъдене на скалпа; влошаване през нощта, при затопляне, при влажно време; облекчение на открито.

Арсеникум албум – непоносим сърбеж на скалпа, наличие на кръгови петна от опадване на косата (кръгова алопеция); груба, замърсена, чувствителна и открита със сухи люспи кожа на главата, парене и сърбеж през нощта; чувствителен скалп; умствено напрежение и нервност при физическа слабост; влошаване през нощта и при студ.

Брита карбоника – пърхот; умствено изтощение и пренапрежение; косопад, объркване; в ранна детска възраст и в напреднала възраст; скрофулни деца (микобактериална инфекция на шийните лимфни възли при деца).

Бриониа алба – себорея; много мазна коса; чувствителност и болки в скалпа с усещане за парене.

Калкареа карбоника – сърбеж по кожата на главата, драскотини по главата при събуждане; лесно изпотяване.

Медоринум – суха коса; сърбеж по кожата на главата; обилен пърхот; влошаване на симптомите през деня и подобрение през нощта.

Псоринум – сплъстена, суха коса, без блясък, накъсана; тъмна кожа; непоносим сърбеж; влошаване през нощта; мазна кожа.

Сепиа официналис – падане на косата; чувствителност в корените на косата; сърбеж; апатично настроение; тъга и чест плач.

Бадяга – пърхот, болка в скалпа; кожата на главата е суха, наподобяваща лишей; замаяност; чувство за пълнота.

Изброените хомеопатични средства не включват пълния списък от предлагани и използвани хомеопатични средства против пърхот. Симптомите, изброени срещу всеки продукт може да не са пряко свързани с конкретното заболяване, тъй като в хомеопатията при избора на средство за лечение, важно значение имат общи симптоми, индивидуални особености и конституционни показания.

Още начини за справянето с пърхота може да научите в темата: Пърхот - причини и домашни рецепти за лечение

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.linkedin.com/pulse/homoeopathy-dandruff-dr-ks-gopi
https://medium.com/@muskaan11agarwal/which-are-the-best-homeopathic-remedies-for-dandruff-672fb72ef8cd

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноАлт. медицинаЗдравни проблемиБотаникаЛайфстайлЛечения