Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Лечебна гимнастика при плоскостъпие

Лечебна гимнастика при плоскостъпие

Лечебна гимнастика при плоскостъпие - изображение

Плоскостъпие е ортостатична деформация, при която характерната арка на стъпалото (свода) липсва и стъпалото изглежда изцяло плоско.

Когато плоскостъпието се появи при възрастен организъм, то се отчита като придобита форма и обикновено се дължи на някакво заболяване и състояние - например затлъстяване, диабет, бременност, разкъсване на сухожилие или други.

При някои индивиди (около 20-30% от цялото население) арката просто никога не се развива на единия крак (едностранно) или и на двата крака (двустранно).

Плоскостъпието е една от най-честите деформации на ходилото на детето, която се проявява в две форми - вродена и придобита.

Вродената се среща по-рядко и е вследствие на дефекти във вътреутробното развитие. Признаците могат да бъдат забелязани сравнително рано от родителите, но след тригодишна възраст то се определя само чрез плантография (отпечатък на стъпалата).

Състоянието на свода може да проверите и в домашни условия - за целта сложете на пода бял лист и накарайте детето да стъпи върху него. Най-добре е ходилцата да бъдат влажни - тогава отпечатъкът е по-контрастен. Отбележете с молив контура.

Нормално е вътрешната извивка на ходилцето да представлява две трети от ширината му. Ако има отклонения, трябва да се потърси мнението на ортопед.

Изследването се провежда по аналогичен начин и при възрастен човек.

Има функционална връзка между структурата на свода на стъпалото и биомеханиката на долната част на крака. Реално свода действа като "амортисьор", като осигурява еластична, пружинираща връзка между предната част на стъпалото и петата.

Този пружиниращ ефект предпазва от претоварване стъпалото, дългите кости на краката и бедрата, които реално поемат цялата тежест на тялото при ходене, скачане, бягане.

Аналогично, липсата на такава еластична връзка може да бъде сериозен проблем, изразяващ се с неприятна болезненост в областта на краката и по-специално в ходилата и подбедрицата. Ако не се вземат мерки, състоянието може да се задълбочи и да доведе до изместване на пателата (колянната капачка), както и до болки в гърба и кръста.

Профилактиката на плоскостъпието включва масаж на ходилата, ходене на босо по добре натрошен чакъл, което да се редува с тичане по трева.

Важни са и обувките - те трябва плътно да обхващат стъпалото, да нямат висок ток и задната им част, "фортът", да бъде стабилна. За предпочитане е да са направени от кожа и да са много удобни.

Към конвенционалното лечение на плоскостъпие при деца се включва и провеждането на лечебна гимнастика. Добре би било гимнастиката да се изпълнява два пъти на ден - сутрин и вечер.

За Framar.bg: http://www.lekar.bg

4.1, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиНовиниЛеченияСпортЛюбопитноЛайфстайлВидеоХранене при...СнимкиПсихологияАлтернативна медицинаАнкетиТестовеСпециалистиЗаболявания (МКБ)ДиетиПроизводители