Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти храни и пробиотици Кърмата убиец на рака

Кърмата убиец на рака

Кърмата убиец на рака - изображение

Конвенционалните лечебни средства за лечение на рак, като химиотерапия и лъчева терапия, са известни с множеството си нежелани ефекти върху организма. Водени от схващането, че лекарството не трябва да вреди, много учени продължават да търсят други, по-малко вредни, алтернативи за лечение на рак. Изследванията продължават да насочват вниманието към редица билки и растения като средство за естествено лечение на рак, но сред най-новите открития попада изненадващ източник на съединения за унищожаване на рака - човешката кърма.

Добре известно е, че майчиното мляко съдържа набор от антитела и други полезни съставки за новородени бебета, които да ги предпазват, докато имунната им система узрее. Това, колкото и странно да звучи, насочва към идеята, че майчиното мляко може да държи ключа за борба с рака по естествен път.

Кърмата - убиец на рак

Catharina SvanborgПрофесор Catharina Svanborg насочва вниманието си към способностите на майчиното мляко за борба с рака в лабораторията в университета Лунд в Швеция (Lund University). По-конкретно, тя изучва свързването на протеин в кърмата, известен като алфа-лакталбумин с олеинова киселина - мастна киселина, открита в зехтин, ядки и семена.

Получената комбинация, наречена HAMLET (Human Alpha-lactalbumin Made Lethal to Tumor cells), показва отличен успех при лабораторните приложения, включващ леко свиване на тумори на мозъка, пикочния мехур и дебелото черво. Изследванията, включващи клетъчни линии от рак на животни и хора, показват, че HAMLET е ефективен срещу най-малко 40 вида рак.

Какво представлява HAMLET?

Химична структура на комплекса HAMLETHAMLET е първият член в нов клас мощни тумороцидни молекули, който се формира от самостоятелно свързване на, частично разгънат алфа-лакталбумин и олеинова киселина, който притежава способността да въздейства върху туморни клетки и незрели клетки, но не и на напълно диференцирани здрави клетки. 

Човешкият вариант HAMLET убива широк спектър от туморни клетки in vitro и показва широка, но селективна терапевтична ефикасност при различни пациенти и модели на рак. Неговата ефикасност като селективен убиец на туморни клетки е документирана in vitro и in vivo при няколко животински модели, включително ксеноприсадки от човешки мозъчен тумор при голи плъхове, рак на пикочен мехур и на дебелото черво при мишки. В клинични проучвания, пречистеният HAMLET от човешката кърма показал терапевтична ефикасност срещу кожни папиломи и значителни ефекти при пациенти с рак на пикочния мехур.

Механизъм на действие на HAMLET

HAMLET предизвиква широк туморициден отговор с апоптоза-подобни признаци. Морфологичните промени в умиращите туморни клетки наподобяват апоптоза, с ядрена кондензация, загуба на цитоплазма и мембранни смущения. Ранните проучвания са фокусирани върху апоптотичния отговор, който придружава смъртта в туморни клетки, третирани с HAMLET и ролята на митохондриите в този процес. Туморни клетки от различни тъкани споделят апоптотичните свойства, но нормалните клетки в първичната култура са резистентни, което предполага неочаквана степен на туморна специфичност. В сравнение с класическите индуктори на апоптоза като Етопозид (etoposide) морфологичните промени и загубата на жизнеспособност са по-бързи и по-специфични за тумора.

Съмнения и скептицизъм

Професор Svanborg съобщава, че е направила откритието си още през 1995 година Тогава публикува изследванията си, надявайки се да потуши бошуващата вече "ракова буря" с тази невероятна находка. Но, вместо това да бъде посрещнато с възхвала и аплодисменти, тя се сблъсква с изключително недоверие. Но Сванборг била изключително решителна и не се отказала. "Човек трябва да бъде упорит, когато става дума за пътешествие в неизучена територия", казва тя. През последните 20 години продължила изследванията си и продължава да превръща скептиците си във вярващи, един по един.

"Това е абсолютно вълнуващ проект. Той открива нови начини за мислене относно протеиновата структура, клетъчната биология и естеството на рака. Екипът й работи върху начин за масово производство на HAMLET, което означава, че скоро би могло да стане широко използвано лечение на рак. Нейното откритие обещава да убие раковите клетки, без да уврежда здравите - подвиг, който би изместил конвенционалните лечения като химиотерапия.

Въпреки че HAMLET все още не е одобрена и достъпна форма за лечение, Svanborg продължава да се надява в успеха му.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.naturalnews.com/2018-07-23-the-unique-complex-of-protein-and-fats-found-in-human-breast-milk-kills-over-40-types-of-cancer.html
https://www.med.lu.se/english/department_of_laboratory_medicine/mig/research_groups/the_svanborg_group/the_hamlet_project
http://hamletpharma.com/om-hamlet-pharma/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниХранене при...ЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноАлт. медицинаОрганизацииНормативни актовеФизиологияБотаникаЛеченияПроизводителиИсторияПатологияАнкетиИзследванияКлинични пътеки