Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти Здраве от природата Как да предпазим децата си от замърсения въздух

Как да предпазим децата си от замърсения въздух

Как да предпазим децата си от замърсения въздух - изображение

Замърсяването на въздуха е все по-тревожна тенденция, за която обаче, често не се замисляме или просто игнорираме. За съжаление, броят на децата, които боледуват често се увеличава непрекъснато. Голяма част от тях имат хронично заболяване като астма и алергичната кашлица е едно от най-честите оплаквания. Родителите са озадачени и от все по-честите проблеми с обучението и поведението на децата си. Повишава се и процента на децата с диагноза дефицит на внимание и хиперактивност или друг тип поведение, затрудняващо обучените им в училище.

Възможно ли е всички тези проблеми да се коренят в средата, която заобикаля децата? Според Doris J. Rapp, водещ специалист в областта на екологичната медицина и детската алергология, именно околната среда е сред основните причини за честото разболяване на децата. Силата и интензитета на реакцията може да варира от лека до много тежка.

Нашият въздух, храна, вода и домове са замърсени с над 70 000 химикали. Сред най-често срещаните токсини във водата за пиене са хлор, флуор, пестициди, мед, олово, пластмаса, лекарствени вещества и други химикали. Експозицията на химикали и природни алергени могат да предизвика сериозни физически, неврологични и психични проблеми.

Мръсен въздух у домаМоже да е изненада за много хора, но в действителност според редица проучвания, замърсяването на въздуха в дома ни може да бъде 2 до 5 пъти по-високо от това на открито. От друга страна, фактът, че децата прекарват голяма част от времето си в затворени помещения с недостатъчна вентилация допринася за това децата да вдишват още по-мръсен въздух на единица телесна маса, отколкото възрастните. Замърсеният въздух има по-голямо въздействие върху децата и поради това, че техните бели дробове и системи за елиминиране на токсините все още се развиват. Когато тялото на детето се пренатовари, то не може да се справи с повече токсини и дори малки експозиции на дразнещи вещества или потенциални алергени (нов килим, бои, почистващи препарати, матраци, мебели, прах, плесен или цветен прашец) може да предизвика заболяване. Смята се, че повече от 40 милиона души в световен мащаб вече имат някаква форма на заболяване в резултат на въздействието на околната среда и алергични или токсични реакции към различни вещества.

Хроничната експозиция на химикали и замърсявания в околната среда може да бъде причина за симптоми като кашлица, кихане, сълзене на очите, рецидивираща хрема и запушване на носа, подпухване и тъмни кръгове под очите, главоболие, умора, виене на свят и дори, затруднено дишане. Алергени, тютюнев дим или експозиция на химически вещества може да предизвикат симптоми на астма или да влошат съществуващо вече заболяване. Екзема, атопичен дерматит, уртикария или други кожни обриви, астма, боли в корема, гадене, запек или диария, зачервяване на гърлото, синузит, промени в апетита също може да бъдат проява на непоносимост или токсични въздействия. Разбира се, подобни симптоми може да се дължат и на редица други причини и често лекарите не възприемат именно химикали, храни и токсични газове като потенциални причинители.

Кои са източниците на замърсяване на въздуха у дома?

Частиците или газовете, които циркулират във въздуха в дома ни произлизат от различни източници. Всъщност децата прекарват голяма част от денонощието в спалнята или детската стая - по време на сън и при игра, затова тя е тази, на която трябва да обърнем най-голямо внимание.

детска стаяСънят е времето, през което тялото се регенерира. Когато детето заспи, тялото преминава в режим на възстановяване и имунната система се опитва да се отърве от „нашествениците“. Това обаче, става още по-трудна задача, ако въздухът в стаята е допълнително натоварени с токсини и замърсяване.

Първо, важно е детето да спи на органичен матрак, в чийто състав не влизат нефтохимически вещества и вредни материали, които са потенциални източници на отпадъчни газове и токсини. Заменете всички матраци, които съдържат винил, полиуретанова пяна и други токсични материали.

Повечето подматрачни рамки, детски легла, маси, скринове, шкафове и етажерки са изработени от композитни или плоча от дървесни частици (ПДЧ), които отделят формалдехид или съдържат лакове или бои, които също отделят токсини. Ако е възможно, сменете тези мебели с такива от масивна дървесина с естествено покритие.

Килимите са друг „скрит“ източник на токсини, който може да отделя по-малко или повече замърсители на въздуха постоянно, включително прах и акари.

Токсините от почистващи продукти, продукти за лична хигиена, строителни материали и бои също може да замърсят въздуха в дома ни.

Мухъл, домашен прах, акари в спалнята също може да бъдат голям проблем за децата.

Как да предпазим децата си от замърсения въздух у дома?

Уред за пречистване на въздуха у домаВ търговската мрежа може да откриете разнообразие от уреди за прочистване на въздуха, които значително намаляват концентрацията на алергени, прах, миризми, газове и химикали.

Поддържайте влага в дома си под 50 %, за да не допуснете развитието на плесени. Отстранявайте навременно всеки теч, влага и мухъл в дома.

Използвайте прахосмукачка с HEPA (High Efficiency Particulate Absorbing)-филтър или воден (особено, ако имате домашни любимци).

Редовно почиствайте мебелите, тапицерии и матраците, като за твърдите повърхности използвайте влажна кърпа и гореща вода, без токсични почистващи препарати.

Веднъж седмично изпирайте с гореща вода спалното бельо (включително и завивките).

Отстранете мокета в дома си и го заменете с естествени и нетоксични килими и пътеки, които могат да се мият редовно. Изсушавайте добре килима след почистване, тъй като задържането на влага, допринася за развитие на плесени спори и бактерии в него, които се освобождават непрекъснато във въздуха.

Не допускайте тютюнев дим в дома си.

Избягвайте мебели от композитен или ПДЧ материал и се опитайте да закупувате само такива от истинско дърво. Когато закупите продукти от дърво е добре да ги оставите на открито няколко дни, още по-добре седмици, преди да ги внесете в помещението.

Проветрявайте помещението на всеки два часа, независимо от сезона!

Откажете се от дезинфекциращите и ароматизиращи спрейове и свещи, тъй като те освобождават немалко вредни газове и частици във въздуха.

Стайни растенияСъхранявайте почистващите препарати извън закритите помещения (например на терасата или двора) или ги заменете с изцяло натурални.

Някои стайни растения може да помогнат за прочистването на въздуха сравнително в по-голяма степен, спрямо други, което се дължи на техния фито-саниране потенциал. Подходящи са бамбук, палма, английски бръшлян, дяволски бръшлян, хлорофитум, каучуков фикус и други.

 

Източници:
https://www.healthychild.com
https://www.healthychild.com
http://www.care2.com
http://parentingsquad.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЗдравни проблемиЛеченияНовиниЛюбопитноСнимкиЛайфстайлНормативни актовеАлт. медицинаБотаникаПатологияИсторияХранене при...СпециалистиИзследванияКлинични пътекиСоциални грижиАнкетиСпортФизиологияВидеоОрганизацииПрезентацииИнтервюта