Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Fabales Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови) Леща

Леща

Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови)

Леща - изображение

Леща е вид едногодишно растение от семейство Бобови (Leguminosae, Fabaceae). Височината й е средно 20-40 см, но при полагане на повече грижи може да достигне до 70 см. Стеблото е изправено и разклонено още от долната си част. Листата на лещата са перести и сложно разположени. Състоят се от 3 до 7 чифта отделни листчета по тях, с продълговата форма и завършващи с просто мустаче. Лещата цъфти в цветова гама от червено-оранжеви, зелени, кафяви до черни цветчета.

Растението притежава и свойте разновидности: Зелена леща (Франция, Италия и Северна Америка), Жълта леща (Кипър и Индия), Кафява леща (България, Румъния и Турция), Червена леща (Турция, Русия, Индия и Мароко), Черна леща (Русия и Индия).

Разпространение на леща

Това растение е разпространено в почти цяла Европа и Азия, като страните, в които най-много се отглежда леща са: Русия, Турция, Румъния, Италия, Унгария, Индия, Канада, САЩ, Етиопия.

Използваема част на леща

Лещата се отглежда заради семената си, богати на много полезни за организма вещества.

Химичен състав на леща

Енергийната стойност на 100 г продукт е 1477 кДж 353 ккал:

  • Вода 10,4 грама
  • Протеин 26 грама
  • Мазнини 1 грама
  • Въглехидрати 60 гр: захари 2 грам, диетичните фибри 31 гр
  • Витамини: тиамин (vit. В1) 0.87 мг (76%), рибофлавин (vit. В2) 0.211 мг (18%), ниацин (vit.B3) 2.605 мг (17%), пантотенова киселина (В5) 2.120 мг (42%), витамин В6 0.54 мг (42%), фолиева киселина (B9) 479 мкг (120%), витамин С 4.4 мг (5%)
  • Минерали: калций 56 мг (6%), желязо 7.54 мг (58%), магнезий 122 мг (34%), фосфор 451 мг (64%), калий 955 мг (20%), натрий 6 мг, цинк 4.78 мг (50%)

Приложение на леща

Лещата се използва в комбинация с месо и зеленчуци. Тя съдържа най-висок процент белтъчини от всички храни от растителен произход. Бедна е на мазнини и натрий.

Много полезна е за хора, страдащи от диабет, поради съдържанието си на малко количество лесно усвоима скорбяла и високи нива на бавно усвоима скорбяла.

Тъй като е доказано високото съдържание на фибри в растението, лещата се превръща в чудесно средство за борба с високия холестерол. При честа консумация на леща се намалява риска от инфаркт.

Противопоказания за употребата на леща

При постоянна употреба, хора страдащи от алергии биха проявили свръхчувствителност към лещата.

Ако страдате от здравословен проблем, включващ избягване приема на пурини, то консумацията на леща трябва да бъде ограничена.

Още по темата:

4.6, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЗдравни съветиЛюбопитноМедицински изследванияЛеченияЛайфстайлНовиниХрани и ястияРецептиДиетиАлтернативна медицинаИсторияКлинични пътекиАнкетиЗдравни проблемиЗаведенияСпортХранене при...СнимкиОрганизацииСпециалистиТестовеНормативни актовеИнтервютаПроизводители