Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Аюрведа с домашни средства

Аюрведа с домашни средства

Аюрведа с домашни средства - изображение

Принципът на аюрведа е следния - смята се, че всички заболявания са в резултат на нарушения в жизнената ни енергия, която се разделя на три типа, т.нар. доши, срещащи се у всеки човек: вата, пита и кафа. Всеки от нас отговаря на един тип, но в повечето случаи доминират смесено две доши. Всичко, което правим, увеличава или намалява силата на дошата.

Дори ежедневието ни се разделя на вата, пита и кафа фази. Вата ръководи всички движения, вкл. и тези на клетъчно ниво. Пита е енергийният принцип, който контролира всички процеси на обмяната на веществата в организма, направлява съзнанието ни и преработва възприятията. Кафа е структурният принцип, придаващ на тялото форма и стабилност.

Когато дошите не са балансирани, могат да се появят физически и психически проблеми. За да се справи с тях, лекарят, практикуващ аюрведа, прилага различни средства - масажи, специално хранене, билки, йога, дихателни упражнения и медитация. Тези средства се определят според дошата, която е излязла от равновесие, а не според основния тип.

Възпаление на пикочния мехур - какво означава това за аюрведа?

Преди всичко пита, но и вата са станали прекалено силни и трябва да се ограничат.

Как може да въздействаме:

Със средства от домашната аптечка. Чай от кимион - една лъжица кимион се слага в 300 мл студена вода, кипва се и се оставя да изстине до стайна температура. Пие се на глътки за един ден. Чай от кориандър - 2 лъжици семена от кориандър се поставят в 500 мл студена вода, кипват се и се изстудяват до стайна температура. Пие се на глътки за един ден.

С храна.Спазвайте диета, ограничаваща пита. Избягвайте обаче продукти, повишаващи нивото на вата, защото пита и вата са зависими една от друга. НЕ приемайте ястия с много подправки, прекалено много белтъчини и мазнини.

Нервност

Причината най-често е стрес. В аюрведа говорим за смущение на вата, т.е. трябва да бъде ограничена.
Използваме домашни средства - изплакваме очите с розова вода преди сън.
Можем да ограничим вата с подходяща храна. Най-важното е да вечеряме рано.
Препоръчва се два пъти дневно медитация и топли вани, един до два часа преди вечеря.
След това е добре да си легнем и то преди 22 часа.

Болки в гърба и ставите

Това значи, че вата и кафе трябва да се ограничат.

Препоръчват се компреси - 30 мл рициново масло и 30 мл сусамово масло се загряват, добавят се 30 мг топено масло, след това 1/2 чаша смлян джинджифил и 1/2 чаша смлян грах и всичко се разбърква добре. Топлата смес се нанася върху болното място на пласт с дебелина 1-3 см. Покрива се с памучна кърпа и се оставя да действа през нощта. Измива се на другата сутрин. Прави се, докато болките престанат.

Дълбоко дишане - сядате с изправен гръбнак и кръстосани крака по турски. Ръцете са отпуснати в скута или на коленете. Вдишвате и издишвате бавно и дълбоко през носа. Храната е съобразена така, че да се намалят вата и кафа.
Важно е и движението, то много помага при болки в гърба и ставите. Важно е обаче да не се преуморявате.

Запек

Означава, че вата е повишена, а пита е много ниска.
Помагат сварени сливи - 3.5 пресни червени сливи се варят 15 минути и се ядат топли на гладен стомах.
Прилага се и дълбокото дишане.
Храната да е повишаваща пита и понижаваща вата. Пие се много вода - 5-6 чаши със стайна температура на ден.
Упражнения от йога - сутрин 20-30 минути асани, напр. слънчевия поздрав.

Главоболие

Силно завишени пита и вата.
Трябва да се коригират.

Чрез домашни средства - компрес с глина. 50 мл вода се разбъркват със 100 г прах от глина и се слагат на челото. Оставя се да изсъхне и се изплаква с вода.

С дихателни упражнения - сядате на пода и кръстосвате крака. Ръцете са в скута или върху коленете. Затваряте очи, отваряте уста, леко изваждате езика и го свивате на тръбичка. Силно вдишвате през езика със съскащ звук, задържате дъха и издишвате през носа.

Храната трябва да е понижаваща  пита. Добре действа масаж на челото и слепоочията. След това сложете две капки евкалиптово масло в гореща вода и инхалирайте.

4.3, 10 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛеченияАлтернативна медицинаСпециалистиИсторияЛюбопитноАнкетиНовиниЗаведенияСпортСнимкиДиетиХранене при...ЛайфстайлРецептиЗдравни съветиНаправления в медицинатаАптекиПроизводители