Усещане за кисело

Усещането за кисело е едно от петте основни вкусови усещания. То се предизвиква от различни киселини и се дължи на директното проникване на киселите съставки (водородните йони, H+) през мембраната, където те блокират калиевите, натриевите и калциевите каналчета. От особено значение е блокирането на калиевите каналчета, които са разположени главно в апикалните части на вкусовите рецепторни клетки, докато натриевите и калциевите каналчета са разпръснати навсякъде и са изложени в по-слаба степен на блокиращото въздействие на проникващите през апикалната част кисели съставки. В състояние на покой мембранният потенциал на вкусовите рецептори се обуславя главно от движението на калиевите йони, поради което блокирането на калиевите каналчета води до деполяризация на мембраната и генериране на деполяризиращ рецепторен потенциал.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ВИНОЦЕТИ БАЛСАМОВ ОЦЕТ ОТ СМОКИНЯ 250 мл
ВИНОЦЕТИ МАЛИНОВ ОЦЕТ 250 мл
Библиография
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2642677/
https://en.wikipedia.org/wiki/Taste_receptor
https://www.nature.com/subjects/taste-receptors
Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО
Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“
СТАТИЯТА е свързана към
- Сетивни системи
- Вкусова сетивна система
- Болкови рецептори (ноцирецептори)
- Механорецептори
- Срещу цистит и след вагинални инфекции си слагайте тампон с кисело мляко
- 14 странни вкусови комбинации, които няма да съжалявате, ако опитате
- Вижте как проф. Джейн Плант пребори рака и взриви света със съветите си за справяне с болестта
- Обонятелна сетивна система
- Фоторецептори
- Вкусова сетивна система
- Десерт от цедено кисело мляко с райска ябълка, ядки и мед
- Умами
Коментари към Усещане за кисело