Чувствителност към глутен
Чувствителност към глутен: състояние, при което храни съдържащи глутен (бял хляб, сладкиши, торти, бисквити, кремове, бира, колбаси, консерви, продукти от пшеница, ечемик, ръж, овес и други) предизвикват атрофия на лигавицата на тънкото черво. Състоянието се характеризира с признаци като болка в корема, диария редуваща се със запек, отслабване, умора, повръщане и други.
Чувствителността към глутен може да се дължи на:
- Болести на храносмилателната система - цьолиакия, нарушена резорбция, причинена от непоносимост към въглехидрати, масти, белтък и нишесте.
- Инфекциозни и паразитни болести - чревни инфекции.
- Бременност, раждане и послеродов период - бременност.
- Фактори, влияещи върху здравното състояние - стресово състояние.
- Болести на кожата и подкожната тъкан - херпетиформен дерматит (болест на Дюринг Брок - Duhring Brocq disease).
Коментари към Чувствителност към глутен