Начало Медицинска енциклопедия Симптоми Чувствителност към глутен

Чувствителност към глутен

Чувствителност към глутен: състояние, при което храни съдържащи глутен (бял хляб, сладкиши, торти, бисквити, кремове, бира, колбаси, консерви, продукти от пшеница, ечемик, ръж, овес и други) предизвикват атрофия на лигавицата на тънкото черво. Състоянието се характеризира с признаци като болка в корема, диария редуваща се със запек, отслабване, умора, повръщане и други.

Чувствителността към глутен може да се дължи на:

  • Болести на храносмилателната система - цьолиакия, нарушена резорбция, причинена от непоносимост към въглехидрати, масти, белтък и нишесте.
  • Инфекциозни и паразитни болести - чревни инфекции.
  • Бременност, раждане и послеродов период -  бременност.
  • Фактори, влияещи върху здравното състояние - стресово състояние.
  • Болести на кожата и подкожната тъкан - херпетиформен дерматит (болест на Дюринг Брок - Duhring Brocq disease).
0.0, 0 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ СИМПТОМ Чувствителност към глутен

КОМЕНТАРИ КЪМ СИМПТОМА