Рядка поява на симптоми при алергия към подправки
Подправката е семе, плод, корен или кора, използвано предимно за овкусяване и оцветяване на храната. Те трябва да се различават от билките, които са листа, цветя или стъбла на растение. Подправките могат да се използват също в медицината, прозводството на козметика или парфюми.
Добавянето на подправки и други добавки към храните е изключително разпространено. Подправките се извличат от растения и следователно имат потенциал да бъдат алергени. Те често се подозират като причина за алергични реакции. Повечето от реакциите, които пациентите имат, не са истински алергични реакции, а по-скоро проява на непоносимост. Важно е да се прави разлика, тъй като истинските реакции, медиирани от антитела (алергични), могат да бъдат животозастрашаващи, докато неалергичната реакция може да се самоограничи.
Алергии към подправки се срещат рядко. Най-проблемните подправки включват целина, чесън, канела, сусам, куркума, лук и горчица. Симптомите на реакция на свръхчувствителност към подправки често включва локални реакции в устната кухина, причиняващи сърбеж на лигавицата, подуване на устните и езика.
Патофизиология
Подправките могат да предизвикат алергична реакция не само при поглъщането им, но и при вдишване и контакт с кожата. Видовете алергични реакции:
- IgE - медиирана алергична реакция - тя може да бъде подобна на други хранителни алергии и да предизвика копривна треска (уртикария), ангиоедем, хрема, конюнктивит или дори анафилаксия.
- Не-IgE-медиирана алергична реакция (Т-клетъчно медииран) - този тип алергична реакция може да се появи след излагане на слънчева светлина и контакт на кожата с пащърнак или магданоз, се нарича фототоксичен дерматит.
Подправките могат да се използват пресни или сушени. Подобно на други храни, обработката особено чрез топлина може или да намали алергичният потенциал, а в по-редки случаи може и да го засили.
Симптоми
Има някои нормални физиологични реакции, които могат да възникнат при всеки, който консумира определени подправки. Например чили или уасаби могат да причинят незабавно сълзене на очите и парене в устата при всеки, който ги консумира. Реакцията не се дължи на алергичен отговор, а на химичните съединения, които съдържат (съответно капсаицин и алил изотиоцианат). Те дразнят лигавиците на носа и устата.
Симптомите на алергична реакция към подправки може да включва симптоми като:
- подуване на устните
- запушване на носа
- уртикария
- подуване на корема
- гадене
- диария
В някои случаи може да възникне потенциално смъртоносна алергична реакция на цялото тяло, известна като анафилаксия.
Симптомите обикновено са тежки и могат да включват:
- респираторен дистрес
- стягане в гърдите
- ангиоедем
- отслабване на сърдечния ритъм
- припадък
Диагноза
Поставянето на диагнозата алергия към подправки може да бъде по-трудна за поставяне, в сравнение с други хранителни алергии.
Подправките рядко се консумират сами по себе си, а ястията, които ги съдържат, често включват смес от различни подправки. Поради това може да е трудно да се каже дали определена подправка или самата храна са виновни за проявената реакция на свръхчувствителност.
Повечето тестове за алергия включват прилагане на кожни лепенки, но не всички подправки могат да бъдат тествани по този начин. Това важи особено за лютите подправки, които могат да възпалят и раздразнят кожата.
Един от най-важните етапи за поставянето на диагнозата е снемането на подробна анамнеза. Пациентът трябва да проследява кога точно се проявяват симптомите. От значение е също и какви точно симптоми се проявяват.
Лечение
Лечението на алергия към подправки зависи от вида и тежестта на изпитаните симптоми. Медикаменти, които се използват са:
- Антихистамини - могат да осигурят облекчение, блокирайки активността на хистамина.
- Локални кортикостероиди - при контактен дерматит, локален кортикостероиден крем може да помогне за намаляване на възпалението и зачервяванеро.
- Перорални кортикостероиди - те се изписват при случаи на по-тежка алергична реакция.
- Епинефрин - в случаи на анафилаксия, епинефринът може да осигури незабавно облекчение. Това става чрез отпускане на гладките мускули на дихателните пътища и кръвоносните съдове.
Превенция
В крайна сметка най-добрият начин да се справите с алергията към подправки е да избягване въпросната подправка. Човек рядко е алергичен само към един вид подправка. Има вид кръстосана реактивност между подправки, ядки и дори дървесни полени. Това означава, че химическата структура на някои храни е толкова сходна, че и двете могат да предизвикат алергичен отговор.
Още информация по темата може намерите в:
Изображения: freepik.com
Продукти свързани със СИМПТОМА
ТОПКА ЗА ПРАНЕ WELLOS
СТИКС КРЕМ ЗА ЛИЦЕ С БИО АВОКАДО ЗА НОРМАЛНА И КОМБИНИРАНА КОЖА 50 мл
ЯМАМОТО РИСЪРЧ РЕЙШИ БИО капсули * 45
ЕГИПЕТСКО МАСЛО ОТ ЧЕРЕН КИМИОН 1 литър ЗДРАВНИЦА
Безплатна доставка за България!ЗИМ спрей за нос ЗА ВЪЗРАСТНИ 30 мл
ТАПИОКА НА ПРАХ 200 гр. ЗДРАВНИЦА
СИМПТОМА е свързан към
- Алергия
- Алтернативна терапия при студова алергия
- Антихистамини
- Z51.6 Десенсибилизация към алергени
- T78.4 Алергия, неуточнена
- Лечение на алергия и астма с вода
- Хранене при алергии
- T78.2 Анафилактичен шок, неуточнен
- Д-р Тихомир Мустаков: Детската астма – ролята на алергените, домашните микрокърлежи и как да помогнем
- Какво трябва да знаем, когато приемаме кортизон
Коментари към Рядка поява на симптоми при алергия към подправки