Оплаквания след прием на хранителни продукти
Оплаквания след прием на хранителни продукти: поява на различна клинична симптоматика след консумация на контаминирани (замърсени) храни. Тежестта на протичането на клиниката зависи от патогенният микроорганизъм или от поглъщането на неговият токсин, количеството на консумираната храна и здравният статус на индивида. Най-честите симптомите след прием на контаминирани храни са: диария, повръщане, коремни болки, гадене, треска, болки в ставите, мускулите, умора.
Оплакванията след прием на хранителни продукти най-често се дължат на:
- Инфекциозни и паразитни болести - салмонелозен ентерит, бактериална чревна инфекция, бактериално хранително отравяне, диария и гастроентерит с предполагаем инфекциозен произход.
- Болести на кожата и подкожната тъкан - уртикария.
Това е свързано с прием на храни или напитки замърсени от бактерии, вируси, паразити, отравяния с токсини или химикали, фактори от заобикалящата среда, контакт с животни, питейна вода с неясен произход, прием на сурово месо, яйца, непастьоризирано мляко, замърсени плодове и зеленчуци, сурови кълнове и други.
Коментари към Оплаквания след прием на хранителни продукти