Непоносимост към сладки храни
Непоносимост към сладки храни се отнася до храни съдържащи фруктоза. Непоносимостта към фруктоза се нарича фруктозна малабсорбция.
Фруктозата или наречена още плодова захар е монозахарид, който най-много се съдържа в плодовете и зеленчуците, меда, а в хранително-вкусовата промишленост се използва за производството на сладка, мармалади, плодови сокове, газирани напитки и др. Фруктозата е вещество, което директно попада в кръвния поток още по време на нейния прием.
Непоносимост към сладки храни може да бъде резултат от липса или недостатъчно количество на ензимите отговорни за разграждане на фруктозата, инфекциозно заболяване, хранителна алергия, бременност, бъбречни и чернодробни заболявания и др.
Дефицит на фруктозо-1-фосфат алдолазна недостатъчност (Fructose-1-phosphate aldolase deficiency) представлява метаболитно състояние, при което се наблюдава липса или недостатъчно количество на ензимите разграждащи фруктозата. Това е съпроводено с диария, повръщане, гадене, умора, анемия, конвулсии, загуба на телесна маса, цироза, асцит, недостатъчност на факторите на кръвосъсирването, понижено ниво на билирубина, албумина, тромбоцитите, непоносимост към плодове и сладки храни, хиперурикемия, хепатомегалия, кървене, жълтеница, хипогликемия, кома и др.
Коментари към Непоносимост към сладки храни