Непоносимост към плодове
Непоносимост към плодове се изразява в нежелание за консумиране на плодове, което в повечето случаи се дължи на непоносимостта към фруктозата в тях. Състоянието се нарича още фруктозна малабсорбция.
Фруктозата нар. още плодова захар е монозахарид, който се среща в плодовете и зеленчуците (круши, грозде, ябълки, захарна тръстика и цвекло, мед). След нейното консумиране попада директно в кръвния поток.
Непоносимост към плодове може да настъпи при липса или недостатъчност на ензимите, разграждащи фруктозата, хранителна алергия, чернодробни и бъбречни заболявания, физиологични състояния, като бременност, инфекциозни заболявания и др.
Дефицит на фруктозо-1-фосфат алдолазна недостатъчност (Fructose-1-phosphate aldolase deficiency) е вид метаболитно нарушение, при което ензимите, отговорни за разграждането на фруктозата са недостатъчни или липсват напълно. Това е вродено автозомно-рецесивно състояние, причинено от мутация в гените. Симптомите включват повръщане, диария, гадене, асцит, кома, умора, хипогликемия, жълтеница, кървене, хепатомегалия, хиперурикемия, непоносимост към плодове, понижено ниво на билирубина, албумина, тромбоцитите, недостатъчност на факторите на кръвосъсирването, цироза, загуба на телесна маса, конвулсии, анемия и др.
Коментари към Непоносимост към плодове