Начало Медицинска енциклопедия Симптоми Болезненост по време на уриниране

Болезненост по време на уриниране

Болезненост по време на уриниране: отделянето на урината от тялото нормално е безболезнен процес. В някои случаи се случва уринирането да бъде съпроводено от болка, болезненост, парене, смъдене, дискомфорт, щипене и други. Състоянието е известно като дизурия.

Болезнеността по време на уринирането може да се появи в отвора на уретрата или навсякъде в областта на гениталиите на жената, особено вагиналния отвор. И при двата пола, болката по време на уринирането може да се появи в долната част на корема, тазовата област или долната част на гърба.

Болезнеността по време на уринирането може да се наблюдава във всички възрастови групи и населения и може да бъде съпроводена и от други симптоми като мътна урина, наличие на кръв в урината (хематурия), промяна на цвета на урината, необичайна миризма на урината, често уриниране, намален уринен поток, никтурия (събуждане през нощта поради желание за уриниране), болка по време на сексуални контакти и други.

Болезнеността по време на уринирането може да се дължи на инфекция, възпаление или други увреждания на пикочните пътища (бъбреци, уретери, пикочния мехур и уретрата) или репродуктивната система. Причини за болезнеността по време на уринирането могат да бъдат атрофичен вагинит (промени във влагалището, дължащи се на менопаузата), тумор на пикочния мехур или рак на простатата, цервицит (възпаление на шийката на матката), уретрит (възпаление на пикочния канал), в резултат на химиотерапия, цистит (възпаление на пикочния мехур), излагане на гениталната област на дразнещи вещества или алергени, като парфюмирани сапуни или спермициди, генитален херпес, камъни (конкременти) в бъбреците, катетеризация, простатит, гломерулонефрит, пиелонефрит, вагинит, гъбична инфекция и други.

3.1, 10 гласа

СВЪРЗАНИ СИМПТОМИ

Синоними симптоми (2)+

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ СИМПТОМ Болезненост по време на уриниране

КОМЕНТАРИ КЪМ СИМПТОМА