Начало Медицинска енциклопедия Патология Клинична патология Патология на устната кухина и храносмилателната система Варици на хранопровода

Варици на хранопровода

Варици на хранопровода - изображение

Вариците на хранопровода са изключително разширени субмукозални вени в долната трета на хранопровода. Те могат да се развият при всяко състояние, което води до портална хипертония, но най-често се свързва с алкохолна цироза. По този начин демографските характеристики на пациентите с варици на хранопровода са подобни на тези при пациенти с цироза и портална хипертония. В световен мащаб чернодробната шистозомиаза е често срещана причина за варици на хранопровода. Вариците обикновено са асимптоматични, докато не се разкъсат в езофагеалния лумен и водят до хематемеза или мелена.

Горните две трети от хранопровода се дренират през езофагеалните вени, които пренасят дезоксигенирана кръв от хранопровода до вена азигос, която от своя страна се оттича директно в горната празна вена. Тези вени не са част от развитието на варици на хранопровода. Долната трета от хранопровода се дренира от повърхностните вени, покриващи езофагеалната лигавица, която се дренира от лявата стомашна вена (коронарна вена), която от своя страна се оттича директно в порталната вена. Тези повърхностни вени (обикновено само приблизително 1 милиметър в диаметър) се разширяват до диаметър 1–2 cантиметра във връзка с портална хипертония.

Нормалното портално налягане е приблизително 9 mmHg в сравнение с налягането в долната част на вената 2–6 mmHg. Това създава нормален градиент на налягане от 3–7 mmHg. Ако порталното налягане се повиши над 12 mmHg, този градиент се повишава до 7-10 mmHg. Градиент над 5 mmHg се счита за портална хипертония. При градиенти, по-големи от 10 mmHg, притока на кръв през чернодробната портална система се пренасочва от черния дроб към области с по-ниско венозно налягане. Това означава, че кръвообращението се развива в долната част на хранопровода, коремната стена, стомаха и ректума. Малките кръвоносни съдове в тези области стават раздути, по-тънкостенни и се появяват като разновидности.микроскопско изследване на варици на хранопровода

В случаите, когато порталното налягане се повишава, като например при цироза, има разширяване на вените в анастомозата, което води до варици на хранопровода. Тромбоза на венозната вена е рядко заболяване, което причинява варици на хранопровода без повишено портално налягане.

Варици могат да се образуват и в други области на тялото, включително в стомаха (варици на стомаха), дванадесетопръстника (дуоденални варици) и ректума (ректални варици). Лечението на тези видове варици може да се различава.

Кървенето на вариците е най-често в каудалната част на хранопровода. Обаче, точното място на кървене обикновено е трудно да се идентифицира патологично. Те са склонни да колабират по време на аутопсията и по този начин се диагностицират най-добре ендоскопски. При аутопсиите фиксирането с формалин на хранопровода са техники, които могат да бъдат използвани за демонстриране на варици. В дисталните 3 до 4 cантиметра от хранопровода могат да се видят тежки, разширени, изкривени вени, които се изпъкват в лумена (Фигура 1А). Може да се забележи тромбоза в разширените вени.

Хистологично, разширените субмукозни вени са характерни, и те обикновено са свързани със свеж кръвоизлив или организиране на тромби (Фигура 1В). Повърхностни язви или ерозии не са чести. При проби, изследвани след лечение със склеротерапия или ендоскопско лигиране, находките могат да включват тромбоза, язва, некроза, възпаление и фиброза.

4.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Esophageal_varices
https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/esophageal-varices
http://www.pathologyoutlines.com/topic/esophagusvarices.html
http://www.archivesofpathology.org/doi/full/10.1043/0003-9985%282002%29126%3C1197%3AEVHPAS%3E2.0.CO%3B2


ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиСпортИсторияПатологияНовиниЛюбопитноИзследванияКлинични пътеки