Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Фактори, влияещи върху здравното състояние на населението и контакта със здравните служби Лица, обърнали се към здравни служби във връзка с необходимостта от провеждане на специфични процедури и получаване на медицинска помощ Реконвалесценция Реконвалесценция след хирургична намеса

Реконвалесценция след хирургична намеса МКБ Z54.0

Реконвалесценция след хирургична намеса МКБ Z54.0 - изображение

В рубриката реконвалесценция след хирургическа намеса се разглежда възстановителният период след хирургическа намеса.

След операцията може да има период от време, преди да може пациентът да се върне към нормалните си ежедневни дейности, на работа и др. Този период на реконвалесценция често включва почивка в леглото и може болният да се нуждаете от помощ при дневните си задачи. В допълнение към физическото възстановяване, оздравяването след голяма операция може да включва и период на психологическа корекция. Не е необичайно да се чувства емоционална нестабилност или депресия след операцията.

Последните модифицирания в хирургичната техника, например ендоскопска хирургия и подобренията в контрола и облекчаването на болката, съкращават времето, необходимо за възстановяване. В повечето случаи, колкото е по-възрастен пациента, толкова по-голяма е хирургическата интервенция и колкото по-лошо е общото здраве, толкова повече време е нужно за възстановяване.

През периода на почивка след операцията може да се усети дискомфорт и така да се ограничи движението. Това обаче трябва да бъде балансирано с необходимостта от постепенно повишаване на нивото на активност, за да може да се възвърне силата и да намалите риска от дълбока венозна тромбоза. Ако се усеща мускулна слабост поради липса на двигателна активност, като например след операция на костите или ставите, може да бъде предложена редовна физиотерапия, за да се възвърне мобилността и мускулната сила. Налага се специалист, за да направите временни или постоянни промени в начина на живот, като например да се научи как да се сменя колостома.

Нужни са подходящи лекарства, за да може болният да се движи без болка. След някои видове операции, особено операции на корема, може да навреди на кашлица, а секретите могат да останат в белите дробове. В този случай се прилагат дихателни упражнения за да се намали дискомфорта. Докато се възстановява от операцията, трябва постепенно болният да е в състояние да възобнови повече от ежедневните си дейности. С известен период на реконвалесценция ще може да се възвърне към нормалния си начин на живот, да възобнови сексуалната си дейност и да шофира отново.

Трябва да се следват съветите на лекаря за периода на възстановяване, за да може възможно за най-кратко време пациентът да се възстанови да се върне на работа, като се има и в предвид естеството на работа. Възможно е възстановяванията на задълженията да стават постепенно. За много хора пътуването до и от работа може да е най-взискателната част от деня.

При внезапно общо неразположение и симптоми, които започват да се влошава като треска, задух, кашлица, кървене или ново зачервяване от хирургичната рана или болка в краката, гърдите или мястото на операция е нужно да се потърси лекарска помощ.

Възстановяването се измерва перспективно между пациентите, подложени на лапароскопска процедури. Например при нефректомия (n = 308), частична нефректомия (n = 81), нефроуретроектомия (n = 30) и отстраняване на кисти (n = 46). Оздравяването се измерва с помощта на SF-12 и визуални аналогови болкови скали, прилагани предоперативно на 2 и 6 седмици след операцията. Отчетено е и времето на събитията, докладвани от пациентите (напр. шофиране, нормална активност). Смесените модели (SF-12 и резултатите от болката) и пропорционалните опасности на Сох (време до събитие) са подходящи за определяне на асоциирането на казус и процесите на грижа с мерките за възстановяване.

С изключение на психичното здраве, всички мерки за възстановяване водят до значителна вариабилност в различните видове процедури. Времето за връщане към нормална активност е било 12,8 +/- 9,8; 11,9 +/- 9,2; 21,6 +/- 11,9 и 12,0 +/- 9,0 дни при пациенти, подложени на операции. Базовите резултати са били силни предиктори на физическото, умственото и възстановяването на болката (всички Р < 0,01). Хирургичният подход е свързан с постоперативно възстановяване на болката и връщане към нормална активност (всички Р <0,05).

Възстановяването при различните лапароскопски процедури е различна. Основният здравен статус на пациента и предоперативните процеси (планирана процедура, планиран хирургичен подход) силно влияят на следоперативното възстановяване. Важно е да се предприеме активност възможно най-бързо след операцията и да се следват съветите на лекаря.

Обикновено пациентите трябва да направят усилие да се възвърнат към нормалната си активност бързо след операцията. Трябва да се яде по-здравословно, да се спортува активно, да се спре тютюнопушенето и да се избягва алкохола.

Белези за хематом са болка или подуване на крака, кожата на крака е зачервена или бледа, вените в близост до повърхността на краката са видимо по-разширени.

Периода за възстановяване след различните операции, като отстраняване на жлъчен мехур, варира от една до няколко седмици, а възстановяване от голяма операция, като например подмяна на тазобедрена става, около няколко месеца.

След операцията оперираният се оставя в реанимация. Обичайно пациентите се чувстват неразположени след излизането от анестезия.

Важно е да се осигури необходимата грижа след операция. За възрастни хора е важно да се организира подходящо оборудване и грижи.

3.2, 6 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.aviva.co.uk/health-insurance/home-of-health/medical-centre/medical-encyclopedia/entry/convalescence-after-major-surgery/

https://en.wikipedia.org/wiki/Convalescence

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17572179

http://www.nhs.uk/Conditions/surgery/Pages/getting-back-to-normal.aspx

http://www.nhs.uk/Conditions/surgery/Pages/after-surgery.aspx

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Клинични пътеки