Съприкосновение с горещи напитки, хранителни продукти, мазнини и кулинарни масла МКБ X10
Нараняванията от съприкосновение с горещи напитки, хранителни продукти, мазнини и кулинарни масла са обикновено по откритите части на тялото - глава, лице, шия, ръце.
Много често се срещат изгарянията при деца с горещи напитки. Според статистиката опарванията са на първо място от видовете изгаряния за деца под 4-годишна възраст.
Може да се случи опарване например когато детето издърпва чаша чай към себе си или дърпа покривка за маса, в резултат на което горещата напитка пада и се разлива. Изгорени увреждания могат да се получат и например ако дете се сблъска с някой, който държи гореща напитка.
Малките деца имат по-тънка и нежна кожа и горещите напитки могат да причинят по-дълбоки изгаряния отколкото при възрастните дори и при кратковременна експозиция.
Хората с двигателни увреждания, мускулна слабост или умора са с по-голям риск от изгаряния, докато приготвят горещи напитки или храни.
Изгарянията при готвене са често срещани във всички възрастови групи, но са особено сериозни за децата, по-възрастните хора и хората с увреждания.
Възрастните хора са рискова група поради факта, че тяхната кожа е по-нечувствителна. Освен това при тях реакциите са по-забавени, което води до риск да не се отдръпнат достатъчно бързо при възникване на опасността и да не успеят да избегнат опарването. Поради намаляване здравината и еластичността на кожата при възрастните тя се уврежда по-бързо и по-дълбоко при изгаряния.
Различават се четири степени на изгаряне. При първа степен изгаряне се наблюдава зачервяване на кожата, възможно е малко подуване. Кожата е суха, без мехури, мястото е болезнено. Засяга се само повърхностния слой на кожата.
Втората степен изгаряне се характеризира със силна болка и зачервяване, наличие на мехури, пълни с кръв. При третата степен изгарянето обхваща всички слоеве на кожата и подкожната тъкан. Кожата изглежда суха, восъчно бяла или овъглена. Може да има наличие на минимална болка.
Четвъртата степен почти не се среща при съприкосновение с горещи напитки, хранителни продукти, мазнини и кулинарни масла. По правило тя уврежда и подлежащите структури на кожата - меки тъкани, мускули, нерви, сухожилия, кръвоносни съдове и кости.
Коментари към Съприкосновение с горещи напитки, хранителни продукти, мазнини и кулинарни масла МКБ X10