Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Външни причини за заболеваемост и смъртност Злополуки Други външни причини за травми при злополуки Падания Падане на равна повърхност, покрита с лед или със сняг

Падане на равна повърхност, покрита с лед или със сняг МКБ W00

Падане на равна повърхност, покрита  с лед или със сняг МКБ W00 - изображение

Зимните метеорологични условия могат да предизвикат опасности не само по пътищата - транспортни произшествия, но и инциденти поради подхлъзване на сняг и лед и падане. Най-уязвима е възрастната част на населението.

Ходенето на сняг или лед, когато навън е студено, може да бъде трудно начинание. Хиляди хора страдат от сериозни наранявания всяка година, тъй като губят равновесие в заледени или хлъзгави условия. Нараняванията при падане на равна повърхност, покрита с лед или със сняг могат да варират по тежест.

Нараняванията поради подхлъзване и падане в зимни и заледени условия се случват основно поради две причини. Първо, хлъзгавите повърхности, причинени от топящия се сняг, киша, суграшица, лапавица или лед, могат да направят ходенето, дори и стоенето, много по-опасно. Второ, повтарящото се размразяване и замразяване на снега и леда може да предизвика деформация и напукване на пешеходните повърхности. Тези увреди често остават незабелязани, когато са скрити под снега или леда, което ги прави още по-опасни.

Травмата в резултат на падане на равна повърхност, покрита с лед или със сняг, може да доведе до много сериозни наранявания, като например:

  • счупени или пукнати кости
  • тазови травми
  • ставни наранявания
  • увреждания на гърба
  • увреждания на меките тъкани
  • нараняване на гръбначния стълб
  • травматични мозъчни наранявания
  • белези и трайни увреждания

Заледените и заснежени условия са едни от най-честите причини за инциденти, дължащи се на подхлъзване и падане. През зимния сезон пътища, паркинги, тротоари, стъпала, стълби и други повърхности са покрити с току-що паднал сняг, утъпкан сняг, лед, вследствие на което се създават опасни ситуации при ходене.

Много рисков фактор е поледицата, защото е прозрачна и е много трудно забележима, тъй като има цвета на повърхността под нея. Тя може да създаде хлъзгави и опасни условия, без пешеходците да забележат наличието й.

Поледицата се образува обикновено в ранните сутрешни часове или през нощта, когато температурата падне в близост до и под нулата. След като температурата достигне близо до точката на замръзване на водата, течността, която е по пътищата, може да се превърне в поледица. Източници на водата по пътищата могат да бъдат: топящ се сняг, който по-късно замръзва; дъжд; мъгла; ловки; вода, която капе от сграда и др.

Полезна информация може да прочетете тук:

Прочетете още информация:

3.8, 11 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО