Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми, признаци и отклонения от нормата, открити при клинични и лабораторни изследвания, некласифицирани другаде Симптоми и признаци, отнасящи се до храносмилателната система и коремната кухина Други симптоми и признаци, отнасящи се до храносмилателната система и коремната кухина Промени в дейността на червата

Промени в дейността на червата МКБ R19.4

Промени в дейността на червата МКБ R19.4 - изображение

Дейността на червата е да разграждат и усвояват хранителните вещества и водата и да екскретират от организма нерезорбираните, отпадни продукти.
Промени в дейността на червата могат да включват честотата на изхожданията, консистенция и цвят на изхожданията. Тези промени отразяват промяна в дефекацията или промяна в ритъма на изхожданията.
Промените в чревната дейност могат да варират от нормално или леко нарушено физиологично състояние до сериозни заболявания.

Като нормални се описват изпражненията, които са лесни за изхождане, обикновено са кафяви на цвят и ежедневни или не по-малко от едно изхождане на три дни, и не повече от три изхождания за един ден. Редовната дефекация при различни хора вари, за едни нормални са 2-3 изхождания дневно, за други нормата е едно изхождане на 2-3 дена. И консистенцията на фекалиите варира при различни хора, при някой са по-течни, при други са сухи и твърди. Тези физиологични, нормални състояния зависят в най-голяма степен от начина на живот, храненето, прием на течности, физическата активност, възрастта и много други индивидуални особености.
Промени в дейността на червата могат да се дължат и на много патологични състояния и заболявания. Най-често това са цьолиакия, Болест на Крон, дивертикулоза, хипертиреоидизъм, синдром на дразнимото черво, язвен колит. Медикаменти, включително прием на антибиотици могат да предизвикат промени в дефекацията. Ракови заболявания, увреждане на нервите от инсулт, наранявания на гръбначния мозък могат да повлияят контрола върху движенията на червата. Нарушения в ензимите и смилателни сокове могат да доведа до малабсорбция и малдигестия на храната.

Клинична картина на промени в дейността на червата
Всяка промяна на изхожданията в рамките на физиологичната или патологична отразява промяна в дейността на червата. Симптомите могат да включват повече от три изхождания на ден или по-малко от едно изхождане на три дни, промяна в мириса на изхожданията, черни, бели, червени или друг цвят извън нормалните изхождания. Изхожданията могат да бъдат да бъдат, сухи, твърди, течни да съдържат слуз и кръв или мазни (стеаторея). Като резултат от малабсорбцията и малдигестията може да има много други симптоми като отслабване на тегло и недохранване, анемия и други.

Диагноза на промени в дейността на червата
Диагнозата се поставя от анамнезата, клиничната картина, лабораторни изследвания. Ако се наложи при затруднени и по-тежки случаи, когато по-сериозни причини водят до промени в червата могат да се направят абдоминална ехография, рентгеново изследване, ендоскопско изследване, за уточняване на причините.

Лечение на промени в дейността на червата
Лечението зависи от причините водещи до чревни промени. Когато промените са в рамките на физиологичните, промяна в начина на живот може да помогне в справяне с проблемите. Когато причината е друго заболяване се лекува основното заболяване.

4.3, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия