Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Преходни ендокринни нарушения и нарушения на обмяната на веществата, характерни за плода и новороденото Преходни нарушения на въглехидратната обмяна, характерни за плода и новороденото Неонатален синдром при майка с гестационен диабет

Неонатален синдром при майка с гестационен диабет МКБ P70.0

Неонатален синдром при майка с гестационен диабет МКБ P70.0 - изображение

Гестационният диабет представлява метаболитно заболяване, което се проявява само и единствено по време на бременността. Това състояние се дължи на неспособността на организма да произвежда достатъчно инсулин или да го усвоява.

Рубриката неонатален синдром при майка с гестационен диабет включва хипогликемия на новороденото. Около 15-25% от децата на майки с гестационен диабет са с хипогликемия. Много малък процент от тези деца имат изразена симптоматика. Неразпознатата хипогликемия при новороденото може да бъде фатална и затова е важно да се мисли затова при всички деца на диабетната майки.

Клиничната картина на хипогликемията на новороденото може да включва:

  • хипотермия;
  • апнея (спиране на дишането);
  • цианоза (синьо оцветяване на кожата)
  • летаргия;
  • припадъци и други.

Лабораторните изследвания показват ниска концентрация на кръвната захар, нарушения в електролитния баланс, тъй като инсулина повлиява калия, калция, магнезия и фосфата.

Диагнозата се поставя на базата на данни за майка с гестационен диабет, клиничните прояви и лабораторните резултати.

Лечението на неонатален синдром при майка с гестационен диабет се състои в доброто контролиране на кръвната захар на майката. Профилактиката на децата на майки с диабет трябва да започне още преди раждането чрез пренатална оценка на всички бременни жени. Прави се оценка на зрелостта на плода, проследява се растежа на бебето, изследване с доплер и се планира раждането на бебето в съответното болнично заведение, където могат да му се предоставят постоянни специализирани грижи.

3.7, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия