Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Дихателни и сърдечно-съдови нарушения, характерни за перинаталния период Вътреутробна хипоксия Вътреутробна хипоксия, установена преди раждането

Вътреутробна хипоксия, установена преди раждането МКБ P20.0

Вътреутробна хипоксия, установена преди раждането МКБ P20.0 - изображение

Вътреутробната хипоксия е състояние, при което плодът е лишен от достатъчно количество кислород. Това води до нарушаване на нормалната дейност на организма и причинява промени в метаболитните процеси.

Причините за развитието на вътреутробна хипоксия могат да бъдат различни:

  • от страна на майката - хипоксия, сърдечна недостатъчност, артериална хипотония, прееклампсия, захарен диабет, шок, токсични въздействия;
  • от страна на фетуса - хемолиза, анемия, сърдечна недостатъчност, инфекции, интраутеринна хипотрофия;
  • плацентарна патология - преносеност, плацентарна инсуфициенция, предлежаща плацента, отлепване на плацентата;
  • нарушен умбиликален кръвоток - завиване на пъпната връв около врата, пролапс, компресия или възли на пъпната връв;

Вътреутробната хипоксия, установена преди раждането, може да доведе до нарушение в развитието на плода. Леката форма на хипоксия не оказва влияние върху състоянието на детето, но появата на исхемия води до необратими последици. В ранните седмици на бременността недостигът на кислород може да доведе до появата на редица аномалии на плода, като централната нервна система е особено чувствителна. Едно от най-тежките увреждания е хипоксично - исхемичната енцефалопатия, при която се увреждат мозъчните структури поради кислороден недоимък и понижен кръвоток към тях.

За поставянето на диагнозата важно значение имат анамнестичните данни. При вътреутробна хипоксия обикновено бременната усеща промяна в движенията на плода.  В началото има учестяване на двигателната дейност, но на по-късен етап, когато патологичното състояние се задълбочи, тя се забавя. Ако бременната подозира, че има патологични движения на плода, то трябва да се потърси лекарска помощ.

Изследванията, които трябва да се направят са:

  • лабораторни изследвания;
  • ехографско изследване;
  • кардиотокография;
  • доплерово изследване;
  • амниоскопия при необходимост;

Ултразвуковото изследване е най-лесният и безвреден начин за изследване на плода. Чрез него могат да се открият различни аномалии, промени в положението, размера на бебето и др. Феталната хипотрофия говори за наличие на вътреутробна хипоксия.

Доплерът е ултразвуково изследване, чрез което се проследява кръвотока между плода и бременната. Ако има нарушение в кръвоснабдяването на плацентата и пъпната връв може да се развие хипоксия.

Кардиотокографията е изследване, чрез което се измерва сърдечния ритъм на бебето и контракциите на матката. Лекарите наблюдават  промените в сърдечната дейност в зависимост от родовата дейност или движенията. Така те оценят състоянието на бебето и дали до него достига достатъчно количество кислород.

Амниоскопията е ендоскопско изследване на мехура на плода. При нормално протичаща бременност амниотичната течност е безцветна, а зеленото и оцветяване е белег на вътреутробна хипоксия.

Лечението на вътреутробната хипоксия, установена преди раждането, е в зависимост от причината, довела до нея. Заболявания на бременната като анемия, захарен диабет, сърдечно-съдови заболявания, шок водят до намалено снабдяване на плода с кислород, затова трябва да се лекуват своевременно. Ако състоянието на плода се влоши и бременността е достигнала 28-ата гестационна седмица, се предприема спешно цезарово сечение.

3.9, 9 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО