Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Бременност, раждане и послеродов период Усложнения, свързани предимно с послеродовия период Други увреждания на гърдата и нарушения на лактацията, свързани с раждането Потисната лактация

Потисната лактация МКБ O92.5

Потисната лактация МКБ O92.5 - изображение

Потисната лактация представлява състояние, което се характеризира с нарушение в процеса на лактация.

Към потисната лактация принадлежи агалактия елективна, вторична и терапевтична.

Агалактията представлява състояние, което се характеризира с това, че въобще не се образува и секретира кърма от родилката.

Образуването и отделянето на кърмата при родилките се свързва с хормона пролактин, който се отделя от хипофизната жлеза.

Дразненето на гръдното зърно и осигуряването на пълноценна евакуация на образувалата се кърма води до нормално отделяне на кърмата.

Вторичната хипогалактия се дължи на увредено общо състояние на родилката, задържане на плацентарни части, нова бременност по време на следродилния период.

Други причини, които могат да доведат до потисната лактация са недостатъчното развитие на млечните жлези и недостатъчност на хормона пролактин.

Клиничната картина при потисната лактация се характеризира с това, че няколко дни след раждането на детето отделяне на кърма не започва.

За диагнозата агалактия основно значение имат анамнезата, огледа, прегледа от специалист, конституционни особености при майката, заболявания и патологични състояния, стойностите на пролактина.

3.0, 8 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО