Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Бременност, раждане и послеродов период Усложнения, свързани предимно с послеродовия период Други послеродови инфекции Инфекция на пикочните пътища след раждане

Инфекция на пикочните пътища след раждане МКБ O86.2

Инфекция на пикочните пътища след раждане МКБ O86.2 - изображение

Инфекция на пикочните пътища след раждане се срещат сравнително рядко.

В голям процент от случаите се разпознават трудно, но наличието и доказването им изисква извършването на лечение.

Към инфекция на пикочните пътища принадлежат остър интерстициален нефрит след раждане, цистит след раждане и уретрит след раждане.

Инфекция на пикочните пътища след раждане включва остър интерстициален нефрит.

Остър тубулоинтерстициален нефрит представлява заболяване, което засяга бъбречния интерстициум и каналчета.

Когато след раждането от инфекциозния процес се засегне съединителната тъкан и съдовете на бъбрека се развива инфекциозен интерстициален нефрит, когато се засегнат на бъбречните легенчета се развива пиелит, а когато възпалителния процес засегне както легенчето, така и бъбречния паренхим се развива пиелонефрит.

Причинителите могат да бъдат от различни групи микроорганизми, като най-честите са E. coli, Proteus mirabillis, Klebsiella spp., Enterobacter spp. и други.

Клинична картина се характеризира с това, че след раждането се наблюдава повишена телесна температура, гадене, повръщане, болка в кръста, често уриниране, парене при уриниране, промяна в цвета на урината, полиурия и други.

За поставянето на диагнозата е необходимо да се извършат определени изследвания като изследване на урина, урокултура, 24 - часова урина и други.

Образните изследвания също имат голямо значение за поставянето на диагнозата на отделителната система: ехография, нативна рентгенография, компютърно аксиална томография, екстреторна урография и други.

При липса на лечение острият тубулоинтерстициален нефрит може да предизвика у бременната остра бъбречна недостатъчност, пионефроза, ренален абсцес и други.

Лечението при установяването на остър тубулоинтерстициален нефрит трябва да започне веднага след поставяне или подизаране на диагнозата.

Започва се с подходящ за целта антибиотик, докато антибиограмата е готова, след което той може да се замени с друг, ако към него липсва чувствителност.

Прилагат се още антипиретици, аналгетици, добра рехидратация и други.

Инфекция на пикочните пътища след раждане включва цистит.

Циститът представлява остро или хронично възпаление на лигавицата на пикочния мехур.

След раждането най-често се наблюдава инфекциозен цистит.

Причинители могат да бъдат E. coli, Proteus, Klebsiella, Ps. aeruginosa и други. Инфекциозният цистит се среща по-често при жени, поради по - късата и широка уретра, в сравнение с тази на мъжете.

Инфекциозните причинители могат да попаднат в стерилната среда на пикочния мехур по различни начини.

Могат да се наблюдават асцендентното проникване на бактериите от външната среда, десцендентното попадане на микроорганизмите по пътя на урината, при наличие на инфекция на бъбреците или проникване на инфекцията по съседство (при ендометрит и други).

Рискови фактори за развитие на инфекциозен цистит след раждането са предимно: неспазването на добра лична хигиена, простуден момент, вродени или придобити аномалии на пикочния мехур и уретрата, нарушен имунен статус, захарен диабет, поставяне на уретрален катетър при цезарово сечение и други.

Клиничната картина при инфекциозния цистит след раждане се характеризира с често уриниран, придружено от парене и болка. След уриниране остава неприятното чувство за непълноценно изхождане, а в самата урина могат да се забележат помътняване или кръв.

За поставяне на диагнозата цистит, голямо значение се отдава на изследването на сутрешна урина, средна порция, след щателен тоалет на гениталиите.

Извършва се микробиологична посявка, за да се установят вида на бактериите и се изготвя антибиограма.

От лабораторните изследвания могат да се установят левкоцитоза с олевяване и ускорено СУЕ.

Лечението на инфекциозния цистит включва прием на различни химиотерапевтици и антибиотици по схема. Прилагат се и спазмолитици и аналгетици. Препоръчва се приемът на голямо количество течности, за да се увеличи диурезата.

Инфекция на пикочните пътища след раждане включва уретрит.

Уретритът след раждане представлява инфекциозно възпаление на уретрата.

Често при уретрит се наблюдава уретрален синдром, който се характеризира с често уриниране, болезнено уриниране, парене по време на уриниране, при липса на заболяване на пикочния мехур.

За поставянето на диагнозата е необходимо микробиологично изследване на урината и уретрален секрет, като за лечението се прилагат антибиотици според антибиограмамта.

3.1, 9 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО