Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на пикочо-половата система Други болести на пикочната система Други увреждания на пикочния мехур Дивертикул на пикочния мехур

Дивертикул на пикочния мехур МКБ N32.3

Дивертикул на пикочния мехур МКБ N32.3 - изображение

Дивертикулът на пикочния мехур представлява джобовидно раздуване на част (псевдодивертикул) или на цялата стена на пикочния мехур.

Дивертикулите на пикочния мехур могат да бъдат вродени и придобити.

Вродените са единични и се образуват в резултат на слабост на съединителната тъкан. Обикновено се разполагат на границата между шийката и детрузура.

Придобитите дивертикули се дължат на обструкция (нефролитиаза, хиперплазия на простатата, карцином на простатата), инфекции (цистит) или на извършването на манипулации в пикочния мехур (цистоскопия).

Повечето дивертикули на пикочния мехур са малки и безсимптомни. Понякога се появавя трудно уриниране или усещане за неефективно уриниране. Поради задръжката на урината в дивертикулният джоб се създава предразположение за инфекция (повишена температура, болка и парене по време на уриниране) и образуване на камъни. 

Диагнозата дивертикул на пикочния мехур се поставя най-успешно с екстрекорна урография (ЕУГ), ретроградна цистография с контраст, микционна урография, цистоскопия и КАТ. Проследява се дали има везикоуретерален рефлукс (ВУР)- връщане на урина от пикочния мехур в уретерите.

Тежко усложнение на заболяването е развитието на ракови клетки в дивертикула. Това се среща в 1-10% от случаите и се диагностицира късно, тъй като карциномът трябва да придобие значителни размери, за да даде клинична изява.

Хирургичното лечение на дивертикула се налага само при рецидивиращи инфекции на пикочния мехур, при образуване на камъни в него или при наличието на везикоуретерален рефлукс. В останалите случаи не се предприема лечение.

2.7, 7 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Дивертикул на пикочния мехур МКБ N32.3

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия