Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на пикочо-половата система Тубулоинтерстициални болести на бъбреците Други тубулоинтерстициални болести на бъбреците Тубулоинтерстициално увреждане на бъбреците, неуточнено

Тубулоинтерстициално увреждане на бъбреците, неуточнено МКБ N15.9

Тубулоинтерстициално увреждане на бъбреците, неуточнено МКБ N15.9 - изображение

Засягането на бъбречния интерстициум и тубули, в резултат на различни процеси, без да е доказана конкретна етиологична единица, се нарича тубулоинтерстициално увреждане на бъбреците, неуточнено.

Увреждането на бъбреците може да стане в резултат на прием на различни медикаменти, автоимунен процес, инфекция, интоксикация и други.

Към тубулоинтерстициално увреждане на бъбреците принадлежи инфекция на бъбрек.

Клиничната картина на неуточненото тубулоинтерстициално увреждане на бъбреците включва оплаквания от тъпа болка в кръста, гадене, повръщане, промяна на цвета на урината, висока температура, главоболие, болка или парене при уриниране и други.

За да се постави диагнозата, тубулоинтерстициално увреждане на бъбреците, освен щателно снетата анамнеза е необходимо да се направят и някои лабораторни изследвания. Такива са диференциална кръвна картина, СУЕ (скорост на утаяване на еритроцитите), СРП (С- реактивен протеин), серумните креатинин и урея, състав на урината, седимент на урината, микробиологична посявка от сутрешна порция урина и други.

От образната диагностика се прави ехография на бъбреци, скенер, бъбречна сцинтиграфия, ексреторна урография и други. При затегнати случаи се извършва бъбречна биопсия - под ехографски контрол се въвежда специална игла, с която се взима парченце от бъбрека.

След това то се обработва по-специфичен начин и се оглежда от специалист - хистолог, който поставя диагнозата.

Лечението на тубулоинтерстициалното увреждане на бъбреците е различно в зависимост от етиологията - затова понякога трябва да се изчака хистологичния резултат.

Консервативното третиране на бъбреците включва прием на различни медикаменти като имуносупресори (кортикостероиди, азатиоприн), антибиотици, хемодиализа и други.

При значително напреднал процес, при който бъбрекът не може да изпълнява функциите си, единственото решение е откриването на подходящ донор за извършване на бъбречна трансплантация.

3.7, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия