Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на пикочо-половата система Гломерулни болести Гломерулни увреждания при болести, класифицирани другаде Гломерулни увреждания при други болести, класифицирани другаде

Гломерулни увреждания при други болести, класифицирани другаде МКБ N08.8

Гломерулни увреждания при други болести, класифицирани другаде МКБ N08.8 - изображение

Гломерулни увреждания при други болести, класифицирани другаде включват гломерулни увреждания при подостър бактериален ендокардит.

Възпалителният процес на ендокарда, който се причинява от инфекциозен агент се нарича инфекциозен ендокардит.

Заболяването се наблюдава значително по-често при пациенти, които са с предшестващи структурни увреждания на сърцето. 

Инфекциозният ендокарит се определя като остър когато е с давност по-малко от 6 седмици и подостър когато е с давност над 6 седмици.

Острият пост-стрептококов гломерулонефрит се развива след стрептококова инфекция

Острият пост-стрептококов гломерулонефрит е имунологично обусловено заболяване. Стрептококовата инфекция довежда до образуване на комплекси антиген-антитяло в организма.

Тези комплекси се фиксират в гломерулната капилярна стена и довеждат до развитие на възпалителна и пролифератовна реакция. Тя довежда до синтезиране на различни цитокини и кислородни радикали, които намаляват кломерулния кръвоток и променят пропускливостта на базалната мембранал Това довежда до задръжка на вода и натрий, което е свързано с развите на отоци и олигурия - понижено отделяне на урина.

При острия постстрептококов гломерулонефрит бъбреците изглеждат уголемени, бледи.

Клиничната картина при гломерулни увреждания при други болести, класифицирани другаде е разнообразна.

Наблюдават се безсимптомно протичане до бъбречна недостатъчност. Острият постстрептококов гломерулонефрит обикновено започва остро след латентен период с два от най-честите симптома - отоци и кръв в урината. Последната може да е макроскопска - урината е с цвят на кола или мито месо а при микроскопската - урината е кафеникава.

Характерни за острият пост-стрептококов гломерулонефрит са и неспецифични симптоми: отпадналост, главоболое, сънливост, гадене, повръщане, анорексия и коремна болка.

Отоците са около очите, по клепачите, лицето и китките. Артериалната хипертония е другия чест симптом на пострептококови гломерулонефрит, налагащ хоспитализиция на детето. Най-тежкото усложнение е хипертензивната енцефалопатия, изявяваща се с главоболие, сънливост, порвъщане, зрителни нарушения, гърчове и кома.

Друга характерна проява на острият постстрептококов гломерулонефрит е циркулаторната конгестия, която се характеризира с задух, зачестено повърхностно дишане, кашлица, набъбнали шийни вени и белодробен оток. Бледостта се наблюдава още в началото на заболяването

Гломерулните увреждания при други болести, класифицирани другаде се диагностицират на базата на лабораторни изследвания, рентгенография на гръден кош - за евентуални данно за белодробен оток

Лечението на острият пост-стрептококов гломерулонефрит е преди всичко насочено към клиничните му симптоми - високо кръвно налягане, циркулаторна когестия, отоци.

Спазва се постелен режим. Ограничава се вноса на течности, сол, белтък, калий и фосфор. Хипертонията изисква спешна намеса - назначава се диета и диуретик - Фурантрил. При липса на данно за явна инфекция не е необходимо прилагането на антибиотик.

4.2, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

АнатомияКлинични пътеки