Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани Увреждания на меките тъкани при болести, класифицирани другаде Гонококов бурсит (А54.4ї)

Гонококов бурсит (А54.4ї) МКБ M73.0

Гонококов бурсит (А54.4ї) МКБ M73.0 - изображение

Гонококов бурсит (А54.4ї) представлява заболяване, което се характеризира с възпаление на бурсите на различни стави. Бурситите са анатомични околоставни образувания, тапицирани с мембрана, подобна на синовиалната и намираща се на места, където сухожилията и мускулите преминават над костни проминенции.

Причината за възникване на гонококов бурсит (А54.4ї), както подсказва самото заглавие е инфектиране на бурсите с Neisseria gonorrhoeae, Грам (-) диплокок. Гонококът е аеробен микроорганизъм, който се размножава чрез напречно деление през 15 мин. Гонококите имат способността да преживяват в други клетки - ендоцитобиоза. Последната има отношение към терапевтичния подход за успешно повлияване на инфекцията.

Признаците и симптомите при гонококов бурсит (А54.4ї) се състоят болка и невъзможност за движение в засегнатата става, повишена температура, подуване и зачервяване в областта на засегнатата става, обща отпадналост и неразположение, и други. Диагнозата се поставя въз основа на подробно снета анамнеза и осъществяване на щателен физикален преглед. Извършването на някои лабораторни и образни изследвания, като рентгенография, магнитен резонанс, компютърна томография и други, са полезни за уточняване локализацията на процеса и тежестта на уврежданията.

Лечението на гонококов бурсит (А54.4ї), може да бъде консервативно и хирургично, в зависимост от засегнатата става и тежестта на уврежданията. Консервативното лечение се провежда с помощта на противовъзпалителни средства, налагетици, антипиретици, антибиотици и други. Хирургичното лечение се състои в екстирпация на бурсата или в осъществяване на инцизия с дренаж.

3.6, 7 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия