Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Инфекции, предавани предимно по полов път Гонококова инфекция Гонококова инфекция на костно-мускулната система

Гонококова инфекция на костно-мускулната система МКБ A54.4

Гонококова инфекция на костно-мускулната система МКБ A54.4 - изображение

Гонококовата инфекция на костно-мускулната система и по-специално гонококовият артрит възниква в резултат на инфекция с гонококи и активиране на имунния отговор на организма. В резултат на това се развиват сложни имунологични процеси, които водят до увреждане основно на ставите.

Причинител на гонококовият артрит е Neisseria gonorrhoeae, Грам (-) диплокок, който попаднал в организма активира хуморалния и клетъчен имунен отговор към собствените антигени.

Възпалителните и тъканни деструкции при гонококова инфекция на костно-мускулната система са медиирани от имунни комплекси и/или от цитотоксични Т-лимфоцити. Отлагат се в тъканите и кръвоносните съдове под форма на имунни комплекси, които активират хемотаксисните агенти и увеличават съдовият пермеабилитет за възпалителни клетки, активират комплементарната система, при участието, на която се реализират деструктивни изменения.

Антигенните стимули на бактерията активират синовиалните макрофаги, което води до активиране на Т- и В-клетките на локална синтеза на имуноглобулини, включително на ревматоидни фактори (РФ - автоантитяло срещу Fc - фрагмента на IgG), участващи във формирането на имунни комплекси.

Освободените лизозомални ензими, активирането на комплементарните ензимни системи, продукцията на свободни радикали и вазоактивни кинини, активацията на фибринолизата и съсирващата система водят до интензивно възпаление.

Основната клинична изява е гонококов артрит, който се проявява с характерна симптоматика на възпаление - оток, еритем, топлина, болка и ограничена функция.

Отокът е резултат на едем на периартикуларните меки тъкани, вътреставен излив и хипертрофия на синовиалната мембрана. Засягат се предимно големите стави - колянна, раменна, тазобедрена. Според патологоанатомичната си характеристика възпалението може да бъде серозно, фибринозно или гнойно.

Подробна информация за гонококов артрит можете да прочетете тук:

Освен изолиран артрит, гонококовата инфекция на костно-мускулна система може да обхване и околоставните тъкани и да предизвика възпаление на околоставна торбичка - гонококов бурсит.

Подробна информация за гонококов бурсит можете да прочетете тук:

Рядко усложнение на гонококовата инфекция е гонококовият остеомиелит - гнойно възпаление на костния мозък с възможно обхващане на костното вещество и периоста, мускулите и сухожилията.

Подробна информация за гонококов остеомиелит можете да прочетете тук:

Наблюдава се също гонококов синовит (възпаление на ставната синовиална мембрана) и гонококов теносиновит (възпаление на синовиалната мембрана на сухожилното влагалище).

Подробна информация за гонококов синовит и гонококов теносиновит можете да прочетете тук:

Клиничната картина на гонококова инфекция на костно-мускулната система се характеризира най-често с остро начало. Ставите са подути, зачервени, топли и болезнени. Могат да се засегнат една или няколко стави, симетрично или асиметрично.

Основно диагнозата се поставя чрез изолиране на причинителя от ставен пунктат.

Диференциална диагноза се прави с другите ставни заболявания.

Лечението на гонококова инфекция на ставно-мускулния апарат е антибиотично. Прилагат се също нестероидни противовъзпалителни средства за облекчаване на симптоматиката и лекуване на възпалението.

Протичането е тежко, особено при късно диагностицирани болни, а усложненията са под формата на анкилози (сраствания между котните повърхности).

3.0, 7 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО