Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Увреждания на синовиалните обвивки и сухожилията Увреждания на синовиалните обвивки и сухожилията при болести, класифицирани другаде Синовит и теносиновит при бактериални болести, класифицирани другаде

Синовит и теносиновит при бактериални болести, класифицирани другаде МКБ M68.0

Синовит и теносиновит при бактериални болести, класифицирани другаде МКБ M68.0 - изображение

Синовит и теносиновит при бактериални болести, класифицирани другаде представляват група заболявания, които се характеризират с нарушаване на анатомичната и функционална цялост обвивките на ставите и сухожилията на мускулите. Към тази рубрика спадат синовит и теносиновит при гонорея (А54.4), синовит и теносиновит при сифилис (А52.7) и синовит и теносиновит при туберкулоза (А18.0).

Гонореята е полово предавано заболяване, което протича под различни форми и може да засегне и опорно-двигателната система.Причинител на заболяването е Neisseria gonorrhoeae, Грам (-) диплокок. Гонококът е аеробен микроорганизъм, който се размножава чрез напречно деление.

Сифилисът представлява хронично инфекциозно, системно заболяване с цикличен ход, което се причинява от бактерията Treponema pallidum (бледата спирохета), която е много подвижна, показва значителна устойчивост във външните условия, но бързо загива при изсушаване и високи температури. Сифилисът може да засегне различни органи и системи, включително ставите и сухожилията.

Туберкулозата представлява заболяване, което при човека се причинява от Mycobacterium tuberculosis и Mycobacterium bovis. Те принадлежат към род Mycobacterium. Обикновено първичната инфекция засяга белите дробове, откъдето вторично може да засегне други органи и системи - кости и стави, бъбреци, нервната система и други.

Клиничната картина при синовит и теносиновит при бактериални болести, класифицирани другаде е разнообразна и включва болка и скованост в ставите, нарушени движения, деформация по ставите, слабост на мускулите и други. Освен оплаквания от страна на опорно-двигателната система се наблюдават и симптоми, характерни за основното заболяване, довело до поява на уврежданията - висока температура, обриви и други.

Диагнозата синовит и теносиновит при бактериални болести, класифицирани другаде, се поставя след снемане на подробна анамнеза, осъществяване на щателен физикален преглед и извършване на някои образни и лабораторни изследвания, като компютърна томография, рентгенография, ехография, магнитен резонанс и други.

Лечението на синовит и теносиновит при бактериални болести, класифицирани другаде можеда бъде консервативно или хирургично и се осъществява от специалист. Освен лечение на ставните увреждания е небходимо да се проведе и лечение на основното заболяване. Консервативното лечение включва прилагане на противовъзпалителни средства, аналгетици, антибиотици, физикална терапия, рехабилитация и други.

3.5, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия