Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Увреждания на синовиалните обвивки и сухожилията Други увреждания на синовията и сухожилията Други уточнени увреждания на синовията и сухожилията

Други уточнени увреждания на синовията и сухожилията МКБ M67.8

Други уточнени увреждания на синовията и сухожилията МКБ M67.8 - изображение

Други уточнени увреждания на синовията и сухожилията представляват група заболявания, които се характеризират с нарушаване на анатомичната и функционална цялост обвивките на ставите и сухожилията на мускулите. Заноляванията могат да засегнат индивиди от всички възрасти и се срещат еднакво често и при двата пола.

Причините за възникване на други уточнени увреждания на синовията и сухожилията са разнообразни и включват травми, дегенеративни заболявания, възпалителни заболявания, вродени заболявания на опорно-двигателната система, туморни образувания, болести на натрупването, системни заболявания и други. Клиничната картина при тези заболявания варира в широки граници в зависимост от засегнатите стави или мускули и в зависимост от тежестта на уврежданията. Оплаквания варират от лека болка, скованост и неразположение, до пълна невъзможност за осъществяване на движения, силни постоянни болки и увреждане качеството на живот на болните.

Поставянето на диагнозата други уточнени увреждания на синовията и сухожилията става след снемане на подробна анамнеза, извършване на подробен физикален преглед и осъществяване на някои лабораторни и образни изследвания, като рентгенография, магнитен резонанс, компютърна томография, магнитен резонанс и други.

Лечението на други уточнени увреждания на синовията и сухожилията може да бъде консервативно или хирургично. Консервативното лечение се състои в прилагане на противовъзпалителни лекарствени средства, аналгетици, физикална терапия, рехабилитация и идруги. Хирургично лечение се предприема само при наличие на съответните индикации и при преценка от съответния специалист.

3.6, 5 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Други уточнени увреждания на синовията и сухожилията МКБ M67.8

ЛЕЧЕНИЕ НА Други уточнени увреждания на синовията и сухожилията МКБ M67.8

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия