Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Миопатии Миозит Интерстициален миозит

Интерстициален миозит МКБ M60.1

Интерстициален миозит МКБ M60.1 - изображение

Интерстициален миозит представлява заболяване на мускулите, което се характеризира с образуване на съединителна тъкан в различните мускулни групи, което води до задебеляване и втвърдяване на мускулите.

Причините за възникване на заболяването не са напълно изяснени. Клиничната картина се характеризира с възникване на мускулна слабост, болки в мускулите, скованост, обща отпадналост и други. Оплакванията могат да варират по тежест, продължителност и локализация, в зависимост от засегнатата група мускули и давността на болестния процес.

Поставянето на диагнозата интерстициален миозит става след снемане на подробна анамнеза и осъществяване на щателен физикален преглед. Приложението на някои абораторни и образни изследвания като компютърна томография и магнитен резонанс могат да бъдат полезни за доуточняване на диагнозата. Диаференциална диагноза на заболяването трябва да се прави със всички нозологични единици, които протичат с мускулна слабост и скованост.

Лечението на интерстициален миозит може да бъде консервативно или хирургично. Изборът на лечение зависи от тежестта на симптомите и локализация на уврежданията. Консервативното лечение се осъществява с прилагане на кортикостероиди, имуносупресори и други.

2.5, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия