Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Миопатии Миозит Инфекциозен миозит

Инфекциозен миозит МКБ M60.0

Инфекциозен миозит МКБ M60.0 - изображение

Инфекциозен миозит представлява състояние, което се характеризира с остра, подостра или хронична инфенкция на скелетните мускули. До скоро считано за тропическо заболяване, инфекциозния миозит се среща днес и в някои умерени ширини, особено в комбинация със СПИН. Една или няколко групи мускули в крайниците могат да бъдат засегнати от миозит, като изключение прави трихинозата, която засяга най-често орбиталните мускули. Характерни хистологични промени при това заболяване съвпадат с тези на полимиозит, включително и наличие на възоалителни инфилтрати.

Основни причинители на инфекциозен миозит са вируси (ХИВ, грип, коксакивирус, еховируси), борелиоза, американска трипаносомиаза, цистицеркоза, бактерии (стрептококи, салмонела, клебсиела, клостридиум, ешерихиа коли, псевдомонас, найсерия, йерсиния и други), гъбички (кандида, криптококус меоформанс, аспергилус, бластомицес, пневмоцистис и други) и други. Заразяването може да стане при травма, инфекция на кожата, интрамускулни инжекции, ухапване от инсекти и други.

Клиничната изява на инфекциозен миозит включва повишена температура, болки в мускулите, обща отпадналост или неразположение. Квадрицепсите се засягат най-често. Възможно е да се наблюдават още подуване на мускулите, зачервяване в областта на инфекцията, мускулна слабост и други.

За поставяне на диагнозата е необходимо  снемане на подробна анамнеза и осъществяване на щателен физикален преглед. Лабораторните изследвания могат да демонстрират левкоцитоза, ускорено СУЕ, еозинофилия и други в зависимост от причинителя на заболяването. С най-голяма информативна стойност от образните изследвания има магнитния резонанс.

Диференциална диагноза на инфекциозен миозит се прави с остра или хронична възпалителна демиелинизираща полирадикулоневропатия, дерматомиозит, полимиозит, феморална мононевропатия, метаболитни миопатии, паранеопластична автономна невропатия и други.

Лечението на инфекциозен миозит може да бъде консервативно или хирургично и зависи от етиологията на заболяването. Прилагат се противовирусни препарати, антбиотици, противогъбични лекарствени средства, нестероидни противовъзпалителни средства, аналгетици, антипиретици и други.

3.3, 7 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Инфекциозен миозит МКБ M60.0

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия