Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Други дорзопатии Други дорзопатии, некласифицирани другаде

Други дорзопатии, некласифицирани другаде МКБ M53

Други дорзопатии, некласифицирани другаде МКБ M53 - изображение

Към други дорзопатии, некласифицирани другаде, спадат цервикокраниален синдром, цервикобрахиален синдром, гръбначна нестабилност, сакрококсигеални нарушения, други специфични дорзопатии и други.

Причините за възниккване на други дорзопатии, класифицирани другаде, са разнообразни и могат да включват травми, вродени заболявания, дегенеративни процеси и други.

Клиничната картина на други дорзопатии, некласифицирани другаде, е разнообразна и зависи от засегнатия отдел на гръбначния стълб. Могат да се наблюдават болка в гръбначния стълб, скованост, нарушени движения в движенията в засегнатия отдел, деформация на гръбначния стълб и други. Тежестта на оплакванията могат да варират от леко неразположение до силно изразени болки и инвалидизация.

Диагнозата други дорзопатии, некласифицирани другаде се поставя чрез рентгенографско изследване. Възможно е да се наблюдава снижение на дисковото пространство, краеви остеофити по предната и задната повърхност на телата, субхондрална склероза, деформации на унковертебралните израстъци и унковертебралната артроза на ставните израстъци. Понякога се налага да се извърши миелография, ангиография, компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс.

Ортопедичното лечение е насочено към разтоварване на гръбначния стълб за намаляване на вътредисковото налягане и мускулния спазъм. Препоръчват се физиотерапевтични процедури- електрофореза, ултразвук. Добър ефект се получава от масажна яка и медикаментозни средства- неспецифични противовъзпалителни средства и аналгетици. Прилагт се аналгетици, покой, топли вани и диета. Препоръчва се локално обезболяване с лидокаин. При липса на ефект от консервативното лечение може да се приложи оперативно екстерпация (отстраняване) на опашната кост.

3.6, 5 гласа

ВИДОВЕ Други дорзопатии, некласифицирани другаде МКБ M53

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

АнатомияКлинични пътеки