Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Други дорзопатии Други дорзопатии, некласифицирани другаде Други уточнени дорзопатии

Други уточнени дорзопатии МКБ M53.8

Други уточнени дорзопатии МКБ M53.8 - изображение

Дорзопатията представлява медицински термин за гръбначно заболяване или гръбначно разстройство, причиняващо болки в гърба. "Дорзо" (от латински dorsum) означава гръб, а "патия" - усещане, страдание или болест (от гръцки patheia). Проблемите на болки в гърба са предизвикателство за клиницисти от различни специалности включително ревматолози, ортопедични хирурзи, гинеколози и психиатри, както и лица, които практикуват в по-общи области като лекари и хирурзи.

Хората винаги са били изправени пред възможността за сериозно нараняване на гърба. В съвременната епоха този риск е по-голям от всякога. Увреждането на гръбначния стълб / гърба е реалната причина за болката. Много от пациентите са получили такова увреждане по време на някаква форма на травма. Дегенеративните процеси, гръбначен артрит и дискова херния са други причини за поява на дорзопатия.

Други уточнени дорзопатии са сред най-важните причини за отсъствие от работа и дългосрочна нетрудоспособност. Степента, която професионалните рискове допринасят за етиологията чрез ускоряване на появата на дегенеративни промени в опорно-двигателния апарат, е трудно да се прецени.

Гръбначният стълб е разделен на области - шийна (7 прешлена), гръдна (12 прешлена), лумбална (5 прешлена), поясна (4 прешлена), като прешлените в кръстната и поясната част са се сраснали и образуват съответно кръстцовата кост и опашната кост.

Болките в гърба при други уточнени дорзопатии могат да съществуват както във всяка една област на гръбначния стълб, така и в множество области по едно и също време. Болката може да бъде локализирана интензивно в малка област или да има ирадииращ модел. Тя може да бъде свързана с определено движение или да се усеща през цялото време.

Болката може да бъде симптом от само себе си или може да бъде свързана с други неврологични усещания. Най-често тези допълнителни симптоми са: парене, скованост, изтръпване и слабост.

Болката в долната част на гърба е най-често срещаната локализация, при която може да има сериозно страдание и често инвалидизиращи симптоми. Ниско разположени болки могат да засегнат и бедрата и краката, понякога водещи до ишиасна болка.

Болката в шията е второто най-често засегнато място при други уточнени дорзопатии. Тежки болкови синдроми в цервикалния регион могат да бъдат също толкова лоши като най-лошата лумбална болка. Болката във врата обикновено засяга раменете, ръцете, дланите и/или пръстите едностранно или двустранно.

Болка в горната част на гърба обуславя симптомите в най-ниската част на врата и между раменете. Както и при болката във врата, те често са свързани със синдром на раменете или ръцете в допълнение към основното симптоматично място.

Болка в средната част на гърба, известна като болка в торакалната част на гръбначния стълб, не е много често срещан вид на други уточнени дорзопатии. Това се обуславя от факта, че тази област не е склонна да страда от същата степен на дегенерация или предразположени към увреждане както горната и долните части на гръбначния стълб.

Болка в опашната част на гръбначния стълб е един от най-трудните за лечение проблеми на гръбначния стълб. Болката в опашната кост често в свързана с прекомерно седене, падане или раждане на дете, както и вродени дефекти на опашната гръбначна област.

Синдром на cauda equina е много сериозно състояние, при което нервните окончания на гръбначния стълб са компресирани в лумбалната част или лумбосакралния регион на гръбначния стълб. Симптомите могат да включват ужасна болка, инконтиненция, изтръпване на краката, слабост в долните крайници, нарушени рефлекси и в някои случаи почти пълна инвалидност.

Комбинирана болка при други уточнени дорзопатии може да се афектира гърба и други части на тялото. Такива синдроми се срещат много по-често отколкото самостоятелни болки в гърба. Например повечето хора с болки във врата и горната част на гърба имат проблеми също и с раменете, подлакътниците и дланите с пръстите, докато лумбалните синдроми засягат долните крайници и евентуално контрола върху червата и пикочния мехур.

Сред възможните причини за възникване на болки в гърба са: дисцит, невропатия, тумор, инфекция, вродена болка, генетични проблеми, идиопатична болка, мускулно-скелетно смущения, дегенеративни проблеми, механични болки (травма) и др.

Болките в гърба на психологическа основа едни от най-често срещаните форми на хронична болка, но рядко се диагностицира правилно. Психосоматичните болки в гърба сред най-големите диагностични провали на съвременната медицина. Повечето лекари отричат съществуването на психосоматични болки или не са добре подготвени за диагностицирането и лечението им.

Умът и тялото си взаимодействат непрекъснато и са съвместно отговорни за всички състояния на здравето и болестта. Подценяването на способността на ума да причини и лекува болка е огромна грешка, правена както от пациенти, така и от лекари. Психологически болки в гърба са 100% истински. Болката не е въображаема, нито е преувеличена. За разлика от нараняване или заболяване, което причинява чисто анатомичен процес, симптомите на психосоматични състояния се получават в съзнанието.

Въпреки това болката не е в ума. Физическите симптоми са действителни и съществуват 100% в тялото. Сковаността, изтръпването и слабостта са истински. Причината за тези симптоми е реална - психологическа и емоционална: стрес, страх, психофобия, депресия и др.

Налице е привидно безкрайно разнообразие от подходи за лечение на болки в гърба при други уточнени дорзопатии, а специалистите, занимаващи се с това състояния са представители на ортопедия, ревматология, неврология, физикална терапия.

3.8, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия