Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Други дорзопатии Други дорзопатии, некласифицирани другаде Спинална нестабилност

Спинална нестабилност МКБ M53.2

Спинална нестабилност МКБ M53.2 - изображение

Спинална нестабилност е понятие, което описва неадекватно движение на прешлените един спрямо друг. При дегенерация на междупрешления диск, той загубва своите еластични и стабилизиращи свойвства, което позволява по-голямо разместване на прешлените един спрямо друг.

Неадекватно приплъзване на прешлените може да стане по време на флексия, вдигане или екстензия и да причини болка. Тази болка в повечето случаи е силна и се дължи на дразненето на нервите, които могат да бъдат притиснати към диска, прешлените, лигаменти или ставните ръбове на прешлените. Това става, поради невъзможност на нервите да се движат свободно и да се приспособят към тези абнормни движения на прешлените, което води до тяхното дразнене и възникване на болки в гърба или краката.

Диагнозата на спинална нестабилност се поставя след снемане на подробна анамнеза и осъществяване на щателен физикален преглед. Опитния специалист, чрез различни физикални методи може да определи точната локализация на увреда на прешлените. Въпреки това, образните методи на изследване са незаменими за поставяне на диагнозата, като основно място заемат рентгенографията, компютърната томография и ядрено-магнитния резонанс, които позволяват да се направи точна локализация и оценка тежестта на уврежданията.

Лечението на спинална нестабилност е основно хирургично и се състои в оперативното стабилизиране на гръбначния стълб. Освен конвенционалната хирургия, съществува и метод, наречен ендоскопска лумлна декомпресия и фораминопластика, който се използва за коригиране на дефектите и се характеризира с висока прецизност и ниска травматичност. Консервативната терапия на това заболяване се състои в прилагане на обезболяващи медикаменти, противовъзпалителни лекарствени средства и други.

4.0, 5 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Спинална нестабилност МКБ M53.2

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия