Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Други дорзопатии Други дорзопатии, некласифицирани другаде Шийнобрахиален синдром

Шийнобрахиален синдром МКБ M53.1

Шийнобрахиален синдром МКБ M53.1 - изображение

Шийнобрахиален синдром представлява неспецифичен термин, който описва състояние, характеризиращо се с комбинация от симптомите болка, изтръпване, слабост и подуване в областта на шията и рамото. Причините за възникване на този синдром могат да бъдат различни травми в областта на шията и други.

Признаците и симптомите при шийнобрахиален синдром са болка, умора в областта на китките, раменете и шията; усещане за подути ръце; усещане за боцкане и парене, тежест и изтръпналост на горните крайници. Болката обикновено се усилва при физическа активност и се облекчава при покой. Въпреки това някои пациенти съобщават за усилване на болката през нощта, което нарушава комфорта на съня. Главоболието често е придружаващ симптом. Обикновено това заболяване засяга работници, които осъществяват стереотипни движения с ръцете си на работното място.

По време на прегледа при тези болни могат да бъдат установени нормално изглеждащи ръце, рамена и шия, но обикновено болезнени на допир, като шията може да бъде скована и с ограничена подвижност. При по-подробно наблюдание на пациента е възможно да се установи асиметрия в горната част на торса. Стрес тестове с физическо натоварване могат да бъдат полезни за предизвикване на симптоматиката. Образните изследвания като рентгенография, компютърна томография и магнитен резонанс са незаминими за точното установяване вида на уврежданията.

Лечението на шийнобрахиален синдром е консервативно и хирургично. Болката и нарушенията на съня се повлияват благоприятно с медикаменти. Физикална терапия (ултразвук, електростимулация, постурална корекция, упражнения за сила и издръжливост) може да намали изявата на симптомите и да подобри функцията на този отдел от гръбначния стълб. Облекчаването на хроничната болка става с приложение на мускулни релаксанти или нестероидни противовъзпалителни средства. Възстановяването от Шийнобрахиален синдром може да бъде частично, напълно или  много ограничено, в зависимост от причината за възникване на заболяването.

3.2, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия