Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Спондилопатии Други възпалителни спондилопатии Инфекция на междупрешленния диск (пиогенна)

Инфекция на междупрешленния диск (пиогенна) МКБ M46.3

Инфекция на междупрешленния диск (пиогенна) МКБ M46.3 - изображение

На гръбначния стълб има обособени 23 междупрешленни диска, разположени межсу всички истински прешлени. Дискове няма само между два шийни прешлена. С напредването на възрастта еластичността на междупрешленните дискове намалява, получават се фиброзно дегенеративни промен. В 85% от случаите се провежда дискът между пети поясен и първи кръстцов прешлен. Инфекция на междупрешленния диск (пиогенна) се получава най-често в резултат на остеомиелит на гръбначния стълб. Заболяването засяга различни възрастови групи, но се среща по-често при деца на възраст под 8 години. Освен това, инфекция на междупрешленния диск (пиогенна) настъпва приблизително при 1-2 процента от пациентите, подложени на операции на гръбначния стълб.

Клиничната картина при инфекция на междупрешленния диск (пиогенна) се състои от болки в гърба и затруднена подвижност, повишена температура, силен сърбеж и локализиране на болките в строго определен участък, съответсващ на огнището на увреждане. На това място се появяват оток и болки. Ако не бъде лекувана, Инфекция на междупрешленния диск (пиогенна), може да премине в хронична инфекция, или да прогресира фо остеомиелит, а в някои случаи и до епидурален абсцес.

Диагнозата инфекция на междупрешленния диск (пиогенна) се поставя посредством анамнестични и клинични данни, които се снемат от лекар специалист. От инструменталните методи на изследване се прилагат рентгенография или компютърна томография.

Леченето на заболяването се състои в приложение на антибиотици и намаляване подвижността на засегнатия участък с използване на корсет или пояси. Без прилагане на антибиотично лечение, пациентът може да развие абсцес, което да доведе до необходимост от хирургична интервенция. Освен антибиотици при инфекция на междупрешленния диск (пиогенна) се прилагат още нестероидни противовъзпалителни средства и глюкокортикоиди.

3.9, 8 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия