Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Уртикария и еритем Други еритематозни състояния Erythema marginatum

Erythema marginatum МКБ L53.2

Erythema marginatum МКБ L53.2 - изображение

Еритема marginatum представлява кожен обрив, който се свързва с остра ревматична треска. Ревматичната треска е мултисистемно заболяване, което настъпва след инфекция със стрептококи тип А. Обривът представлява един от основните критерии Jones за поставяне на диагнозата ревматична треска. Критериите Джоунс датират от 1944 година, но са били променени през 1992 година.

Erythema marginatum представлява бързо появяваща се и изчезваща ануларна еритема. Среща при по-малко от 5 % от пациентите с ревматична треска, но при наличие на кожното състояние се счита за основен критерий на Jones. Други четири основни критерии включват кардит, полиартрит, хорея на Sydenham и подкожни нодули. В този случай често се свързва с инфекция с група А стрептококи. Това е ранен признак на ревматичната треска, но не патогномичен. Може да бъде асоциирано с лек миокардит. Също така заболяването се наблюдава при състояния, като алергични реакции, сепсис и гломерулонефрит.

Вероятно се касае за алергична реакция (антиген-антитяло реакция), предизвикана от бета-хемолитични стрептококи от група А, която се осъществява в ендотела на капилярите.

Хора с генна предразположеност към ревматична треска е вероятно да бъдат засегнати с erythema marginatum. Освен това, има няколко други фактори, които могат да доведат до състоянието, включително:

  • алергия
  • медикаменти (циметидин, пеницилин, хлорохин)
  • бременност
  • Лаймска болест
  • инфекция (детски глист, кандида албиканс, Ешерихия коли)
  • злокачествени заболявания (левкемия, лимфома и плоскоклетъчен карцином)
  • наследствен ангиоедем

Еритема marginatum е характерен вид на пръстеновиден еритема. Обривът може трудно да се открие при тъмнокожи хора. Локализацията на обривите е предимно по гърдите, корема и гърба, но почти никога по лицето, дланите или стъпалата. Те представляват розовочервени до синкавовиолетови кръгловати петна, които най-често имат пръстеновидна (ануларна) форма, с диаметър до 1 сантиметър, а понякога и повече. Чрез центрофугален растеж обривите променят своята форма и големина, а при сливане на отделни лезии се получават полициклични фигури, съставени от пръстени и дъги. Отделните обривни елементи обикновено бързо изчезват (в продължение на няколко часа до няколко дни).Erythema marginatum

Лезиите не са сърбящи или болезнени, а понякога остават незабелязани от пациента. Могат да изчезнат и да се появят отново в рамките на часове, в горещи условия.

Erythema marginatum може да се появи с подкожни възелчета, които представляват твърди, безболезнени бучки, главно по ръцете, краката, главата и гърба. Те обикновено са 0,5 до 2 сантиметра в диаметър и често се появяват две до три седмици след появата на ревматична треска.

Erythema marginatum има склонност към рецидиви, като новите обриви имат почти същата еволюция, но постепенно свата по-бледи и трудно забележими. Рецидивите на erythema marginatum продължават месеци, а даже и години. Обикновено постъпват при изостряне както на ставния процес, така и на ендокардита.

Диференциална диагноза се прави с други ануларни еритеми, вирусни екзантеми, медикаментозни еритеми и други. Диагнозата е фокусирана върху клинични прояви, които показват наличието на остра ревматична треска, като се използват модифицирани критерии на Jones. В някои случаи, диагнозата се потвърждава с помощта на кожна биопсия. Кожният обрив по повърхността на торса служи като диагностичен критерий и е по-чест сред децата, отколкото при възрастните.

Хистопатологично се установява разширяване на капилярите в папиларния слой на дермата и незначителен периваскуларен инфилтрат от лимфоцити и хистиоцити. Неутрофилни инфилтрати са преобладаващи. Неутрофили също присъстват в кожната папила. Има дискератозни кератиноцити. Не е фибриноидна дегенерация на стените на кръвоносните съдове.Erythema marginatum

Лечението на еrythema marginatum се съсредоточава върху диагнозата на пациента. Ако пациентът е с диагноза остър ставен ревматизъм, лечението се фокусира върху управлението на инфекциозното заболяване. Лекарства и други медикаменти, които могат да влошат обрива трябва да бъде строго избегнати. Антибиотични терапия се препоръчва за лечение на реакция, причинена от инфекция.

3.4, 5 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Erythema marginatum МКБ L53.2

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.dermnetnz.org/topics/rheumatic-fever/
http://diseasespictures.com/erythema-marginatum/
https://www.patienthelp.org/diseases-conditions/erythema-marginatum.html
http://emedicalhub.com/erythema-marginatum/


ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Заболявания (МКБ)Хранене при...Алт. медицина