Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Папулосквамозни увреждания Други папулосквамозни увреждания Папулозен акродерматит в детска възраст [Gianotti-Crosti]

Папулозен акродерматит в детска възраст [Gianotti-Crosti] МКБ L44.4

Папулозен акродерматит в детска възраст [Gianotti-Crosti] МКБ L44.4 - изображение

Папулозен акродерматит в детска възраст представлява отговор на кожата в резултат на вирусна инфекция, който се изразява в папулозен обрив, продължаващ няколко седмици. Състоянието е известно още като синдром на Gianotti-Crosti.

Най-често причинители на състоянието са: хепатит В вируси, EBV, ентеровируси, еховируси, RSV, коксаки вируси, парагрипни вируси, парвовирус В19, херпес вируси, CMV, рота вируси, бактерии - бета хемолитични стрептококи група А, Neisseria meningitidis, Mycoplasma pneumoniae, Borrelia burgdorferi. В литературата се съобщават случаи на поява на папулозен акродерматит след ваксиниране за хепатит А, хепатит В, рубеола, морбили, паротит, грип, полиомиелит.

Папулозен акродерматит в детска възраст [Gianotti-Crosti] засяга предимно децата на възраст между 6 месеца и 12 години. Често се открива предшестваща инфекция на горните дихателни пътища.

В продължение на 3-4 дни по кожата на пациента се появяват червени петна, засягащи първоначално бедрата и задните части. След това обривът се разпространява по външните повърхности на ръцете и накрая обхваща лицето. Лезиите обикновено са асиметрични и многобройни, но могат да бъдат и симетрични. Тялото, колената, лактите, дланите и ходилата се засягат рядко. Папулите могат да се слеят помежду си, образувайки широки плаки.

Петната са с големина 5-10 mm в диаметър и са тъмно червени на цвят. По-късно те стават лилави, най-често по краката. Понякога прогресират до мехури, изпълнени с течност. Сърбежът не е характерен симптом, освен ако хепатитен вирус В не е причинител на състоянието.

Най-често детето е в добро общо състояние или има лека температура. Слабо увеличените лимфни възли в подмишниците и слабините могат да се задържат няколко месеца. Рядко се наблюдава жълтеница, дори когато причинител е хепатитен вирус В, но е възможно да се установи отклонение във функционалните чернодробни тестове и хепатомегалия.

Обривът отшумява в рамките на 2-8 седмици с лека десквамация. При наличие на хепатит В черният дроб има нужда от повече време за възстановяване. Рецидив се наблюдава изключително рядко, но е възможно.

Диагнозата се поставя на базата на:

  • кръвни тестове за доказване на причинителя
  • кръвната картина може да покаже лимфоцитоза с моноцитоза или лимфопения
  • чернодробни трансаминази и антитела срещу вируса

Диференциална диагноза се прави с контактен дерматит, пурпура на Schonlein-Henoch, ухапване от насекоми, лихен планус, питириазис розеа, саркоидоза, краста и др.

Няма специфично лечение за папулозния акродерматит в детска възраст [Gianotti-Crosti]. Прилагат се антипиретици - при повишена температура, антибиотици - ако причинителят е бактериален, антихистамини и ментол при сърбеж.

Още информация за синдрома на Gianotti-Crosti може да прочетете тук:

3.4, 7 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Папулозен акродерматит в детска възраст [Gianotti-Crosti] МКБ L44.4

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО