Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Дерматит и екзема Други дерматити Друг уточнен дерматит

Друг уточнен дерматит МКБ L30.8

Друг уточнен дерматит МКБ L30.8 - изображение

Към друг уточнен дерматит се разглежда акродерматитът.

Акродерматитът е форма на дерматит през детството, който засяга избирателно ръцете и краката и може да бъде придружен от леки симптоми на повишена температура и неразположение. Нарича се още синдром на Gianotti-Crosti, инфантилен папулозен акродерматит, папулозен акродерматит в детска възраст. Представлява реакция на кожата към вирусна инфекция. Хепатит В и Epstein-Barr вирус са най-често съобщаваната етиология. Други замесени вируса са хепатит А, цитомегаловирус, коксаки, аденовирус, ентеровирус, ротавирус, рубеола, HIV и параинфлуенца.

Синдромът на Gianotti-Crosti засяга предимно бебета и малки деца. Докладвани са случаи на деца на възраст от едва 1,5 месеца и до 12-годишна възраст. Обривът се разпознава като папулозен или папуловезикуларен, срещащ се предимно по лицето и дисталните части на четирите крайника. Пурпура обикновено не се наблюдава, но може да се развие в резултат на прилагане на турникет. Лимфаденопатия и хепатомегалия понякога се установява.

Понякога се откриват повишени чернодробни трансаминази без повишаване на конюгиран и неконюгиран билирубин, въпреки че липсата на такива не изключва диагнозата. Спонтанно изчезване на обрива обикновено настъпва след 15-60 дни.

Диагнозата на синдрома на Gianotti-Crosti, включващ се към друг уточнен дерматит, е клинична. Диагностичните критерии включват:

  • Мономорфни, плоски, розово-кафяви папули или папуловезикули с 1-10 мм в диаметър.
  • Засягане на най-малко три от следните четири места - бузи, седалище, екстензорните повърхности на лактите и екстензорните повърхности на краката.
  • Симетричност на обрива
  • Продължителност най-малко десет дни

Негативните клинични характеристики включват:

  • Разпространени лезии по торса
  • Лющещи се лезии

Диференциална диагноза се прави с акродерматит ентеропатика, еритема мултиформе, пурпура на Шонлайн-Хено (Henoch-Schonlein), болест на Кавазаки, лихен планус, папулозна уртикария, скабиес.

Болестта на Gianotti-Crosti, включващ се към друг уточнен дерматит, е безвредно и самоограничаващо се състояние, така че може да не се наложи лечение. Терапията е фокусирана основно върху контрола на сърбежа, облекчение на симптомите и избягване на по-нататъшни усложнения. За симптоматично облекчение от сърбежа могат да се използват орални антихистамини или успокояващи лосиони, като лосион с каламин или цинков оксид. Ако има някаква асоциирани състояния, като стрептококови инфекции, може да се наложи приложение на антибиотици.

Още информация за синдрома на Gianotti-Crosti може да прочетете тук:

4.0, 10 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Друг уточнен дерматит МКБ L30.8

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО